Pahor v Rimu zagotovil, da se bo privatizacija nadaljevala

Pahor se je med drugim pogovarjal tudi o možnostih povečanja trgovske menjave med državama.

Objavljeno
06. maj 2014 09.13
Posodobljeno
06. maj 2014 10.12
Pahor
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Predsednik države Borut Pahor se danes mudi na državniškem obisku v Italijanski republiki, kjer ga gosti predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano. Predsednika republike na državniškem obisku spremljata tudi minister za izobraževanje, znanost in šport, Jernej Pikalo in državni sekretar ministrstva za zunanje zadeve Igor Senčar.

Predsednik Pahor je obisk začel s sestankom s predsednikom Konfederacije industrijalcev Giuliem Squinziem in predstavniki slovenskega in italijanskega gospodarstva. Sogovorniki so se pogovarjali o možnostih povečanja blagovne menjave med državama in sicer so s slovenske strani sodelovali predstavniki Petrola, Rika, Gen-i, Luke Koper, Duola, Sagema, Gonzage, Agencije Spirit ter Slovenske gospodarske zbornice z italijanske pa predstavniki podjetij Assicurazioni Generali, S.I.A.D., Safilo, Sol in Terna Plus.

Predsednik Pahor je izpostavil, da je Italijanska republika druga najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Sodelovanje je dobro tudi na področju investicij, je dejal, in zagotovil, da so v Sloveniji italijanska podjetja cenjena, strateški partnerji pa dobrodošli. V pogovoru z gospodarstveniki je predsednik republike tudi dejal, da verjame, da bo Slovenija trenutno politično krizo hitro premagala in zagotovil, da se bo proces začete privatizacije nemoteno nadaljeval.

Po položitvi venca na spomenik neznanemu vojaku na trgu Piazza Venezia in uradnem sprejemu z vojaškimi častmi je predsednik nadaljeval pogovore v predsedniški palači.

Državniški obisk predsednika Pahorja v Italijanski republiki je časovno umeščen v praznovanje 10. obletnice slovenskega članstva v Evropski uniji, zato sta Pahor in Napolitano glavno vsebinsko težo namenila evropski ideji in njeni prihodnosti.

Izpostavila sta tudi, da lahko obe narodni manjšini pomembno prispevata k nadaljnjemu razvoju odnosov med državama. Kot pričakovano, sta predsednika v pogovoru veliko pozornosti namenila bližnjim volitvam v Evropski parlament in so lahko, tako sogovornika, začetek poti k »boljši Evropi« - močni in učinkoviti Evropski uniji, kjer bodo temelj demokracije nova delovna mesta, pravična porazdelitev dohodka ter enake socialne pravice za vse.

Predsednik Giorgio Napolitano je v izjavi za medije izpostavil skupno prizadevanje za integracijo odnosov med Italijo in Slovenijo. Povedal je, da se s slovenskim predsednikom strinjata glede vprašanj, povezanih s prihodnostjo in širitvijo Evropske unije.  Kot je dejal, je zelo pomembna tudi skrb za obe manjšini. Sporočil pa je tudi, da je Pahorju podelil najvišje državno odlikovanje, Vitez velikega križa.

Ob robu obiska je Pahorja sprejel tudi župan Rima, Ignazio Marino. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je zgodaj popoldne nastopil na skupni seji Odborov za zunanjo politiko Poslanske zbornice in Senata Italijanske republike, ki sta jo vodila Senator Casini in poslanec Cicchitto.

V nagovoru je izpostavil, da sta Slovenija in Italija partnerici v Evropski uniji, NATO, OECD, in da sta dosegli visoko raven medsebojnih odnosov. Posebno vez med obema državama predstavljata slovenska manjšina v Italiji in italijanska narodna skupnost v Sloveniji, je dejal predsednik Pahor in ob tem poudaril, da sta se s predsednikom Napolitanom dogovorila, da bosta ohranila vse zaveze do manjšin, kljub gospodarskim težavam, s katerimi se soočata obe državi. Predsednik Cicchitto je poudaril pomen sodelovanja med obema narodnostnima skupnostma, v luči čezmejnega sodelovanja in v evropskem kontekstu pa posebej omenil EZTS Gorizia - Nova Gorica.

Pahor bo danes pozno popoldne slovesno odkril spominsko ploščo Cirilu Kotniku, diplomatu slovenskega rodu, ki je med drugo svetovno vojno s svojim delovanjem v Rimu rešil številne Jude. Popoldne se bo sestal tudi s predsednico poslanske zbornice Italijanske republike Lauro Boldrini.

Zvečer se bo predsednik Pahor udeležil slavnostne večerje, ki jo bo v njegovo čast priredil predsednik Italijanske republike Giorgio Napolitano.

 

Kot je znano, je Pahor zaradi politične krize za en dan skrajšal uradni obisk v Italiji. Že jutri popoldne se bo posvetoval s pravniki o pasteh razpisa volitev v času počitnic.