Pahor danes v Pariz, nato v Berlin

Diplomatska ofenziva: Tudi predsednik države bo poskušal Evropo prepričati, da Slovenija zmore sama.

Objavljeno
16. april 2013 21.33
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor je danes odpotoval na dvodnevni uradni obisk v Francijo, na katerem se bo prvič srečal tudi s francoskim predsednikom Françoisom Hollandom. Za Pahorja, ki je prisegel 22. decembra, torej pred štirimi meseci, je to šesti obisk v tujini.

Zanimivo je, da gre predsednik države že prihodnji teden v drugo pomembno evropsko prestolnico – Berlin, kjer se bo prav tako srečal s političnim vrhom države, tudi s kanclerko Angelo Merkel. V uradnem sporočilu je kabinet včeraj potrdil, da bo obisk »možnost za predstavitev načrtov in ravnanj slovenskih oblasti za uravnoteženje javnih financ in okrevanje gospodarstva«. Prevedeno iz diplomatskega jezika to pomeni, da se bo Pahor pridružil poskusom nove vlade, da bi po medijskem stampedu, ki je v zadnjih tednih Slovenijo postavil na vrh seznama problematičnih držav, prepričala vrhove evropske politike, da je naša država sposobna svoje težave rešiti sama.

Iz Bruslja in Tokia do Berlina

Sedanji predsednik države je bil v času, ko je vodil vlado, v dobrih odnosih z Merklovo, s Hollandom pa sodita v isto politično skupino. Pahor, pravijo neuradni viri, vsebino obiskov v evropskih prestolnicah usklajuje z novo slovensko premierko Alenko Bratušek. Uradni namen obiska v Franciji je sicer »poglabljanje strateškega partnerstva« med državama, ki sta ga ti sklenili v času Pahorjevega vodenja vlade marca 2011.

Predsednik Slovenije bo med drugim v Narodni skupščini nagovoril člane zunanjepolitičnega odbora, v muzeju Petit Palais odprl razstavo slovenskih impresionistov, kar bo največja predstavitev slovenske Narodne galerije v tujini doslej, načrtuje pa tudi delovni zajtrk s francoskimi in slovenskimi gospodarstveniki.

Pahor po številu poti v tujino ne odstopa od svojih predhodnikov. Podatki kažejo, da je bil Danilo Türk v prvih štirih mesecih leta 2008 sedemkrat na tujem, tudi na Kitajskem in v OZN, Pahor pa petkrat. Začel je z obiskom političnega vrha EU v Bruslju, sledili pa so obiski Avstrije, Japonske in Vatikana.

Večina njegovih obiskov in srečanj s tujimi državniki je, kot je razbrati iz diplomatskih sporočil, osredotočena na teme, ki jih je Pahor postavljal v prvi plan že v času, ko je vodil vlado: medsosedski odnosi in prihodnost EU. Kot je znano, se dosledni zagovornik francosko-nemškega vlaka strinja, da bi EU morala prerasti v Združene države Evrope. Prihodnost Slovenije je, po njegovem mnenju, v tesni povezavi z Nemčijo; če bi se Evropa razdelila na revnejši jug in bogatejši sever, bi morala naša država za vsako ceno ostati v drugi skupini držav.

Stroški in varčevanje

V kabinetu predsednika države zagotavljajo, da potujejo na najcenejši možni način. Posredovali so nam podatke o okvirnih stroških, čeprav za nobeno prenočitev še niso dobili računa in natančni zneski še niso znani.

V Bruselj in na Dunaj je Pahor z ekipo potoval z redno letalsko linijo, na tretji obisk, v Salzburg, pa se je delegacija odpravila z avtomobilom. Za pot v Vatikan ob inavguraciji papeža Frančiška so najeli osemsedežno letalo Cessna Citation. Najeli so ga zato, pojasnjujejo v uradu, ker je bilo časa malo in ker med Ljubljano in Rimom ni neposredne linije. Poleg tega so bile vozovnice za redni let med Trstom in Rimom skorajda razprodane.

Tudi na najdražji delovni obisk na Japonsko, za katerega so se dogovorili že v mandatu prejšnjega predsednika Danila Türka, so člani delegacije – sestavlja jo 33 gospodarstvenikov in sedem članov uradne delegacije – v začetku marca potovali z redno letalsko linijo. V uradu poudarjajo, da so stroške za bivanje predsednika republike krili gostitelji.