Pahor februarja v Nemčijo, Rusijo in Ukrajino

Na turneji med 8. in 12. februarjem se bo srečal s predsedniki Gauckom, Putinom in Porošenkom.

Objavljeno
17. januar 2017 12.37
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana - Predsednik Borut Pahor je danes prek Twitterja napovedal, da bo med 8. in 12. februarjem obiskal Nemčijo, Rusijo in Ukrajino, kjer se bo sestal s predsedniki Joachimom Gauckom, Vladimirjem Putinom in Petrom Porošenkom.

Več podrobnosti o napovedani turneji za zdaj v uradu predsednika republika niso razkrili.

Pahor bo tako vrnil obisk Putinu, ki se je konec julija lani udeležil spominske slovesnosti ob 100. obletnici ruske kapelice pod Vršičem. Na obisk v Rusijo ga bo spremljala tudi gospodarska delegacija.

Obisk bo vrnil tudi nemškemu predsedniku Gaucku, ki je Slovenijo obiskal konec junija lani ob 25. obletnici razglasitve slovenske samostojnosti. Ker se Gauck poslavlja s položaja, bo Pahor verjetno eden zadnjih predsednikov, ki jih bo sprejel. Ravno v tistih dneh naj bi namreč nemški parlament izbiral novega predsednika države; to naj bi postal sedanji zunanji minister Frank-Walter Steinmeier iz socialdemokratske stranke.

S Porošenkom se je Pahor zadnjič srečal pred nekaj več kot dvema mesecema, 8. novembra lani, ko je bil ukrajinski predsednik na uradnem obisku v Sloveniji. Tedaj je bila v ospredju predvsem krepitev gospodarskega sodelovanja.