Pahor ima dober občutek

Kandidaturo je vložil aktualni predsednik Slovenije, ki se za ponovni mandat poteguje kot izkušen politik, kot je dejal.

Objavljeno
20. september 2017 16.25
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana − S podporo volivcev se trenutni predsednik države Borut Pahor poteguje za nov mandat. Uspeh na oktobrskih volitvah je po njegovih besedah odvisen od volivcev, a ima, kot pravi, dober občutek.

Pahor je po vložitvi kandidature na Državno volilno komisijo poudaril, da se za ponovni mandat za predsedniško funkcijo poteguje kot izkušen politik tako v domači kot mednarodni politiki. »Že v tem mandatu sem ves čas verjel v dialog, se trudil za povezovanje v močno skupnost in bil privržen spravi. Sem ponosen Slovenec, privržen Evropejec, naklonjen mirnemu reševanju vseh sporov,« je dejal.

Pahor, kot poudarja, čuti, da ima podporo med ljudmi. Ob obiskih različnih prireditev v funkciji predsednika mu namreč številni ljudje izrekajo priznanje za njegovo delo. Čeprav se ljudje s kakšno njegovo odločitvijo niso strinjali, pa so razumeli bistvo njegovega dela, je poudaril.

Ne kandidira proti drugim, ampak s svojo vizijo vodenja

Na vprašanje, ali pričakuje zmago v prvem krogu volitev, odgovarja, da je to odvisno od volivcev, ima pa dober občutek. Njegova naloga pa je, da prepriča ljudi, tudi tiste, ki odobravajo njegovo delo, da to pokažejo tudi z odhodom na volišča. Glede protikandidatov pa poudarja, da ne kandidira proti drugim tekmecem, pač pa za svojo vizijo vodenja države v prihodnjih petih letih.

Navedel je tudi nekatera vprašanja, ki bodo bistvena v prihodnjih petih letih. Pahor je še vedno prepričan, da je treba nadaljevati spravni proces, zelo pomembno pa bo tudi ohranjanje politične stabilnosti. Kot eno ključnih nalog predsednika republike Pahor namreč vidi to, da s svojimi ravnanji in izjavami krepi politično stabilnost ter ne vnaša dodatnih političnih tveganj v delo vlade, parlamenta in drugih vej oblasti.

Pahorja je ob vložitvi kandidature spremljala številna delegacija, v kateri je bil tudi predsednik SD Dejan Židan. »Takšnega predsednika si Socialni demokrati želimo tudi v drugem mandatu,« je dejal predsednik stranke, ki je podprla njegovo kandidaturo.