Pahor in Brglez: Mandatarja bi lahko dobili 22. avgusta

Borut Pahor v začetku prihodnjega tedna pričakuje pogovore s poslanskimi skupinami o predlogih za mandatarja.

Objavljeno
06. avgust 2014 14.38
Pahor
Ni. Č., Delo.si, M. Ho, notranja politika
Ni. Č., Delo.si, M. Ho, notranja politika

Ljubljana − Predsednik države Borut Pahor in predsednik DZ Milan Brglez sta po delovnem srečanju sporočila, da bi mandatarja lahko dobili že 22. avgusta. Ustanovljenih je vseh sedem poslanskih skupin, zato lahko Pahor začne posvetovanja o imenovanju kandidata.

Pahor bo prihodnji teden opravil pogovore s poslanskimi skupinami o predlogu za mandatarja, in če se bodo »pokazali jasni obrisi koalicije«, bo predlog poslal v državni zbor 18. avgusta. Poslanci bi nato o predlogu glasovali v petek, 22. avgusta. Potem ko je DZ konstituiran, ima predsednik države 30 dni časa za oblikovanje predloga.

Brglez je srečanje ocenil za »konstruktivno in plodno«. Po njegovih besedah je jasno, da je 18. avgust prvi datum, ko bi lahko glede na dinamiko in postopke v DZ pričakovali predlog za mandatarja. Potrdil je, da bi bil v tem primeru 22. avgust najprimernejši čas, da DZ o mandatarju odloča.

O vladni ekipi sredi septembra

O celotni vladni ekipi bi poslanci lahko odločali sredi septembra, je v izjavi novinarjem dejal Pahor, ki si želi, da bi se nova vlada oblikovala čim prej: »Sedanja vlada v odstopu sprejema odločitve, ki tudi zaradi dejstva, da jih sprejema vlada brez vseh pooblastil, poglablja dvom o njihovi koristnosti ali potrebnosti,« je dejal.

Po dosedanjih pogajanjih je pričakovati, da bo Pahor za kandidata za mandatarja predlagal predsednika SMC Mira Cerarja, ki tudi vodi koalicijska pogajanja z Desusom, SD, Zaabom in NSi.

Po nekaterih informacijah bi koalicijo dobili v prihodnjih dveh tednih, čeprav je Cerar sprva pričakoval, da bodo njeni obrisi znani že do ustanovne seje DZ. A številne pripombe strank bi lahko pogajanja celo še zavlekle.

Brglez je še dejal, da se morajo do konca meseca oblikovati vsi organi, ki so potrebni za konstituiranje nove vlade: »Smo v položaju, ko morajo vse državne institucije stopiti skupaj, da naredijo tisto, kar je za državo najbolj pomembno.«