Pahor in Janša v telefonskem kontaktu pred prestajanjem kazni

V uradu predsednika republike niso želeli komentirati vsebine pogovora, ker da predsednik tega nikoli ne počne.

sob, 21.06.2014, 12:30; spremenjen: 14:42

Vuradu predsednika republike Boruta Pahorja so se odzvali na kritike predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše. Kot so zapisali, predsednik Pahor v svojih izjavah, govorih in ravnanjih osrednjo pozornost posveča vlogi sodstva in pomenu krepitve pravne države.

Tako je že kmalu po prisegi sprejel visoke predstavnike ustavnega sodišča Republike Slovenije, udeležil pa se je tudi svečanosti ob dnevu pravosodja, v nedavnem govoru na drugi konferenci slovenskih pravnikov iz sveta in Slovenije pa je poudaril, »da je potrebno odločitve ustanov pravne države sprejeti in spoštovati, pa naj se z njimi strinjamo ali ne«.

V Pahorjevem uradu še pojasnjujejo, da niso prejeli nobenega uradnega vabila ali prošnje vrhovnega sodišča za sestanek. »Predsednika Pahor in Masleša sta sicer imela v sredini maja letos kratek telefonski pogovor. Predsednik Pahor ocenjuje, da bi bilo morebitno srečanje, uradno ali delovno, v času, ko naj bi vrhovno sodišče utegnilo presojati zadevo Patria, neprimeren čas za srečanje, saj bi lahko v javnosti po nepotrebnem sprožilo ugibanja o vsebini pogovorov,« so zapisali. Predsednik tudi danes meni, da ta previdnost ni odveč in da pripomore k izogibanju dvomom v neodvisnost sodstva, so dodali.

Ljubljana − V uradu predsednika republike Boruta Pahorja so potrdili neuradne informacije, da se je predsednik v četrtek popoldne pogovarjal z obsojenim prvakom SDS Janezom Janšo, le dan pred odhodom na prestajanje zaporne kazni na Dob.

V uradu predsednika republike so pojasnili, da sta se pogovarjala po telefonu, koliko dolgo ni znano, prav tako niso želeli pojasniti, kdo je koga klical. Tudi vsebine pogovora niso želeli komentirati, ker da predsednik republike tega nikoli ne počne.

Borut Pahor in Janez Janša sta sicer dolgoletna politična znanca, ki sta bila običajno na nasprotnih političnih bregovih, Pahor je Janšo na volitvah 2008 tudi premagal, in v vsem tem obdobju sta ohranjala redno komunikacijo. Do zanimivega preobrata pa je prišlo na zadnjih predsedniških volitvah, ko je Janša odkrito podprl Pahorja v tekmi za predsedniški položaj na Erjavčevi. To se je na koncu izkazalo za odločujoč moment, saj je Pahor premagal Danila Türka s pomočjo desnih volivcev.

Menda precej dolg četrtkov pogovor med Pahorjem in Janšo pušča veliko odprtih vprašanj. Na eni strani imamo predsednika republike, ki se o pravosodju, kljub pozivom predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, naj stopi v bran sodni veji oblasti, ni odzival, se pa je dan pred prestajanjem dvoletni kazni pogovarjal z za korupcijo pravnomočno obsojenim politikom, ki mu je v politični tekmi pomagal s podporo. Ta odnos bi lahko bil toliko bolj zanimiv, saj so se na socialnih omrežjih že začeli pojavljati neuradni pozivi predsedniku republike, naj pomilosti Janeza Janšo.

V uradu predsednika republike o špekulacijah o možni pomilostitvi odgovarjajo: »Pomilostitveni postopek se lahko začne šele v trenutku, ko upravičeni vlagatelj vloži prošnjo za pomilostitev pri pristojnem sodišču. Sodišče nato pridobi mnenje pristojnega državnega tožilstva in ga skupaj s svojim mnenjem pošlje na ministrstvo za pravosodje. Ministrstvo za pravosodje izdela poročilo in tega skupaj z mnenjem ministra za pravosodje, pristojnega sodišča in državnega tožilca pošlje predsedniku republike. Predsednik republike lahko tako pomilostitveni postopek začne šele, ko prejme poročilo ministrstva za pravosodje z vsemi mnenji pristojnih institucij.« Upravičeni vlagatelji za pomilostitev so običajno ožji družinski člani obsojenca.

Prijavi sovražni govor