Pahor in Kosorjeva znova skupaj

Jutri se bosta srečala v Trakošćanu, kjer bosta s spominsko ploščo obeležila dogovor o reševanju hrvaško-slovenske meje.

Objavljeno
30. julij 2013 15.52
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsednik države Borut Pahor se bo v sredo v Trakošćanu na Hrvaškem neformalno srečal z nekdanjo hrvaško premierko Jadranko Kosor, so za STA danes potrdili v uradu slovenskega predsednika.

Pahor in Kosorjeva bosta obeležila četrto obletnico srečanja, na katerem sta se dogovorila o načinu reševanja dolgotrajnega spora o meji med državama.

Na pobudo lokalne skupnosti bodo ob tej priložnosti na Trakošćanu odkrili tudi ploščo v spomin srečanje Pahorja in Kosorjeve.

Takratna premiera Slovenije in Hrvaške sta namreč 31. julija 2009 na dvorcu Trakošćan dosegla dogovor, ki je, kot se je kasneje pokazalo, omogočil nadaljevanje hrvaških pogajanj z Evropsko unijo in pripeljal do arbitražnega sporazuma o načinu reševanja meje med državama, predvsem na morju.

»Ko čas teče, postaja pomen tega dogodka vse večji,« je Kosorjeva, zdaj neodvisna poslanka v saboru danes dejala za STA. Kot je dodala, so bile pred srečanjem na Trakošćanu napetosti in sovraštvo med državama na vrhuncu, s Pahorjem pa sta se zavedela, da so možni tudi hujši incidenti. Zato je imelo srečanje odločilen pomen za reševanje odprtih vprašanj med državama, je dejala.

»Že po srečanju na Trakošćanu se je avgusta 2009 za deset odstotkov zvišalo število turistov na Hrvaškem, kar so bili prvi rezultati najinega srečanja,« je še povedala Kosorjeva, ki je poudarila pomembnost zaupanja med njo in Pahorjem, ki sta ga dosegla že na svojem prvem sestanku.

To je bilo prvo pomembno zunanjepolitično srečanje Kosorjeve, ki je nekaj tednov pred tem prevzela premierski položaj po nepričakovanem odstopu Iva Sanaderja. Nekdanji hrvaški premier je večkrat dejal, da je odstopil, ker ni želel popustiti izsiljevanju Slovenije, ki je blokirala pristopna pogajanja med Hrvaško in EU.

Tudi Pahor je kasneje večkrat poudaril zgodovinski pomen srečanja s Kosorjevo na Trakošćanu, njun dogovor pa je postal model, ki so ga tudi v Bruslju pogosto izpostavljali kot vzor za reševanje dvostranskih sporov.

V sredo dopoldne se bosta sicer Pahor in Kosorjeva v Trakošćanu srečala tudi s prebivalci hrvaške Bednje in slovenskega Vidma. Gre za kraja ob hrvaško-slovenski meji, ki dolga leta uspešno sodelujeta. Trakošćan leži v občini Bednja.