Putin: Nič nimam proti, če bi se s Trumpom prvič srečala v Sloveniji

Eden od ciljev Pahorjevega obiska pri ruskem predsedniku je poglobitev gospodarskega sodelovanja.

Objavljeno
10. februar 2017 14.03
RUSSIA-SLOVENIA-DIPLOMACY
N. Č., STA, Mo. B.
N. Č., STA, Mo. B.

Moskva − Predsednik republike Borut Pahor je dopoldne začel dvodnevni uradni obisk v Rusiji. Na letališču so mu pripravili sprejem z vojaškimi častmi, nato pa se je srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Po srečanju se je predsednik Putin zahvalil Sloveniji za ponudbo, da bi prvo srečanje med njim in Trumpom potekalo v Ljubljani, a ob tem dodal, da ni vse odvisno od njih, ampak tudi Washingtona. »Ljubljana – in celotna Slovenija – sta seveda odličen kraj za takšen dialog. Če se bo to srečanje kdaj zgodilo, nimamo nič proti Ljubljani,« je po poročanju RT na tiskovni konferenci povedal Putin. Spomnil je, da se je v Sloveniji srečal tudi z nekdanjim ameriškim predsednikom Georgom W. Bushem. Po njegovih besedah zdaj Moskva čaka, da bo Trumpova administracija pripravljena na dialog, je pa pozdravil pripravljenost novega ameriškega vodstva, da se izboljšajo odnosi med državama.

Pahor je še pred srečanjem dejal, da se bosta v pogovorih sicer osredotočila na gospodarsko sodelovanje (več preberite TUKAJ), a da bo kljub temu poskusil izkoristiti priložnost, da bi se pogovorila o varnosti na vzhodu Ukrajine ter odnosih med EU in Rusijo. Pahor je po srečanju sporočil, da je umiritev razmer na vzhodu Ukrajine nujna za izboljšanje odnosov med EU in Rusijo ter okrepitev gospodarskega sodelovanja. Vse strani je pozval, naj prekinejo vse vojaške dejavnosti, šele potem da bomo lahko upali na izboljšanje odnosov med Rusijo in Zahodom. Prvi korak bi bil po njegovih besedah umik orožja iz Ukrajine.

Ruska tiskovna agencija Tass poroča, da so po srečanju med Pahorjem in Putinom predstavniki obeh držav podpisali sveženj bilateralnih dokumentov. Med drugim sta državi sklenili sporazum o sodelovanju v boju proti pranju denarja in financiranju terorističnih aktivnosti. Predstavniki ministrstev, pristojnih za okolje in naravne vire, so v prisotnosti obeh voditeljev podpisali še memorandum o sodelovanju na področju gozdarstva, tretji dokument pa je skupni program, povezan s turizmom.

Borut Pahor: »Če bo v Moskvi podpisanih zdaj sestavljenih 11 pogodb, utegne jih biti tudi več, bo ta obisk tako rekoč podvojil lansko blagovno menjavo med državama.« Foto: Alexander Zemlianichenko/Reuters

Pahor ima danes na programu tudi srečanje z ruskim premierom Dmitrijem Medvedjevom, udeležil pa se bo tudi slovensko-ruske poslovne konference, ob robu katere naj bi slovenska podjetja po napovedih sklenila za dobre pol milijarde evrov poslov. Predsednika v Moskvi spremljajo zunanji minister Karl Erjavec, minister za kmetijstvo Dejan Židan in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič ter močna gospodarska delegacija, v kateri je 45 gospodarstvenikov iz 32 slovenskih podjetij. Ob Pahorjevem obisku bo zato v Moskvi tudi poslovna konferenca.

Iz Moskve bo Pahor v soboto odpotoval v Sankt Peterburg, kjer bo v ospredju sodelovanje med državama na področju kulture.

Pahor je v Moskvo prispel iz Berlina, kjer se je v sredo srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Joachimom Gauckom, v nedeljo pa se bo ustavil še v Kijevu, kjer se bo sestal z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

***

Preberite tudi:

* V Moskvo po milijardo evrov poslov