Pahor išče nova namestnika predsednika KPK

Pahor poziva vse, ki so primerni za omenjeni funkciji, naj se prijavijo na razpis.

Objavljeno
13. marec 2014 20.04
Protikorupcijska komisija
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – V uradu predsednika republike nam danes niso vedeli povedati, kako bo predsednik Borut Pahor rešil zaplet z imenovanjem novega vodstva Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), saj še proučujejo različna pravna mnenja, kako nadaljevati postopek.

V uradu vztrajajo, da je predsednik ravnal pravilno. Če bi namreč zavrnil kandidaturo Borisa Štefaneca zaradi (nekdanjega) članstva v PS, bi s tem postavil merilo, ki bi ga lahko kdo prepoznal kot lustracijo. To bi bilo skrajno nevarno, ne samo za ustavnost in zakonitost tega postopka, temveč tudi za odločanje v prihodnjih podobnih primerih.

Podpisov ne bodo zbirali

Zaenkrat še ni jasno, kako bo Štefanec, ki še vedno vztraja na svoji funkciji, – če sploh – opravljal svoje delo. Pahor sicer začenja nov krog iskanja namestnikov. Vse, ki bi bili primerni, je v izjavi, ki jo je objavil Kanal A, pozval, naj se prijavijo. Tudi tokrat je zagotovil, da bo izbral najboljše kandidate. Ob tem ugotavlja in hkrati tudi obžaluje, da se tisti, ki so primerni za ta položaja, zanju ne želijo potegovati.

Predsednik društva pisateljev (DPS) Veno Taufer pa je danes zanikal informacijo, da bo DPS, ki je Pahorja zaradi tega, ker KPK »peha v amoralno mlakužo sistemske koruptivnosti« pozvalo k odstopu, zbiralo podpise za njegov odstop. »To je bil osebna pobuda članice upravnega odbora Janje Vidmar, društvo pa se pri zbiranju ne bo angažiralo,« je dejal Taufer.

Ni bilo odličnih

Danes smo pridobili še nekaj podatkov, povezanih z delom izbirnih komisij. Po teh informacijah je bil Štefanec, če poenostavimo, najboljši med slabimi kandidati za predsednika KPK in da so imeli člani precej težav tako s pisnimi vizijami dela KPK, kakor tudi predstavitvami kandidatov.

Kot primeren je bil nato ocenjen le Štefanec, predsedniku pa menda niso mogli ponuditi nikogar, ki bi mu lahko pripisali oceno »odlično«. Čeprav bi se lahko odločili, da ne predlagajo nikogar, je bilo menda članom dano vedeti, da želi predsednik republike postopek imenovanja kljub tem pomislekom skleniti.

Postopek ni bil demokratičen

V Zboru za republiko menijo, da KPK do sprejema nove zakonodaje ne bi smela obravnavati konkretnih zadev, pač pa izvajati le preventivne naloge. Po mnenju predsednika zbora Lovra Šturma je sistemski zakon, po katerem deluje komisija, v nasprotju z ustavo, ker komisiji omogoča protipravno poseganje v človekove pravice in temeljne svoboščine. Tudi v zboru ocenjujejo, da postopek izbire novih članov senata ni potekal na demokratičen način. Član zbora Andrej Umek pravi, da bi izbirna komisija morala predsedniku republike v imenovanje za predsednika KPK predlagati vse kandidate, ki so izpolnjevali razpisne pogoje, ne le enega. S tem si je po njegovem vzela pravico do politične odločitve.