Pahor iz Vatikana v Argentino

Borut Pahor je po dvajsetih letih prvi predsednik Republike Slovenije, ki je uradno obiskal Argentino.

Objavljeno
20. oktober 2016 14.50
tlo/pahor
N. Č.
N. Č.

Buenos Aires − Potem ko je Borut Pahor v začetku tedna kot prvi predsednik Republike Slovenije po dvajsetih letih uradno, ne samo delovno ali zasebno, obiskal Sveti sedež, je danes kot prvi slovenski predsednik obiskal še Argentino.

Na večdnevnem obisku ga bosta spremljala minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc in nekdanji minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, ki je v letih 2010 in 2011 kot minister že obiskal Argentino.

Pahor se bo danes srečal z argentinskim predsednikom Mauriciem Macrijem in drugimi visokimi predstavniki; med drugim s predsednikom argentinskega sveta za mednarodne odnose Adalbertom Rodriguezom Giavarinijem. Položil bo tudi venec na spomenik Joséja San Martina, osvoboditelja Argentine, ter prejel ključ mesta Buenos Aires in diplomo častnega gosta.

Namen obiska je poglobitev političnih in gospodarskih odnosov z Argentino, eno najpomembnejših držav Latinske Amerike za Slovenijo. Govorila bosta tudi o odnosih med Evropsko unijo in Argentino (sporazum EU-Mercosur), izmenjala poglede na regionalno dogajanje (aktualno dogajanje v EU, v Latinski Ameriki) in odprla multilateralne teme skupnega interesa, kot so podnebne spremembe, vode, človekove pravice, so sporočili iz predsednikovega urada.

Pahor bo z ministroma obiskal tudi tamkajšnjo slovensko skupnost. V Argentini živi približno 30.000 slovenskih izseljencev in njihovih potomcev, ki so se tja preseljevali v treh obdobjih, glavnina v obdobju med obema svetovnima vojnama. Slovenskih državljanov je v Argentini okoli 5000.