Pahor Janši predlaga, naj vloži zaupnico

»Ironično bi bilo, če bi bila vlada, ki je pokazala sposobnost sprejeti pomembne ukrepe, zdaj blokirana v DZ«.

Objavljeno
25. januar 2013 12.54
Posodobljeno
25. januar 2013 13.00
T. S., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
T. S., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Predsednik države Borut Pahor se je na svoji prvi tiskovni konferenci v vlogi predsednika in torej prvič po ugotovitvah protikorupcijske komisije, vsebinsko odzval na aktualno politično krizo.

Kako iz politične krize v Sloveniji? »Nujen bo dogovor političnih strank o ukrepih, ki morajo biti sprejeti, ne glede na to, kdo bo v vladi«, je dejal Pahor.

»Sestanek v začetku februarja«

Najprej je spregovoril svojem načrtu, da bi stranke dosegle soglasje. »Ta zamisel se je med kampanjo zdela malo verjetna, v sedanjih razmerah pa je to elementarni pogoj za normalno delovanje države«.

V začetku februarja bo Pahor sklical sestanek predsednikov strank, da bi za skupno mizo ugotovili, ali je politična volja za dogovor in o čem naj bi se dogovorili. »Ne gre za to, komu bi to koristilo, vladi ali opoziciji. Koristilo bi državi«.

»Če bo tak dogovor političnih strank mogoč, je še luč na koncu tunela. Slovenija potrebuje dogovor o ukrepih, ki so, ne glede na to, kdo je na oblasti, nujni in koristni za vse«.

»Ne bom delal v prid kake stranke«

»Moj privilegiran položaj je, da imam z vsemi voditelji odkrite in odprte odnose. To je v času, ko se poglablja nezaupanje, silno pomembno«, je dejal Pahor.

»Ne bom delal v prid katere stranke, vlade ali opozicije, ampak v prid države. Dogovor je nujen, ne samo o reformah. Cilj pogovorov, ki bodo prihodnji teden, bo«, je povedal Pahor, »ugotoviti, ali politična volja je in od voditeljev izvedeti, kaj oni pričakujejo, da bi bilo lahko na skupni agendi«.

»Predlagam‚ da vlada preveri zaupnico«

»Smo v položaju velike politične negotovosti. Vlada ni več v isti sestavi. S to vlado bom sodeloval po svojih najboljših močeh, sem pa tudi predsednika vlade opozoril na svojo izkušnjo. Ko je moja vlada izgubila prvega koalicijskega partnerja, sem imel napačen vtis, da normalno delo vlade pomeni normalne razmere v politiki. Samo še eno sejo DZ smo imeli, od takrat naprej noben ukrep več ni bil sprejet. Zato sem tudi dejal, da bi bilo dobro preveriti podporo vlade v parlamentu«.

»Bilo bi koristno, če bi vlada preverila zaupnico. Vendar v našem pravnem redu o tem odloča predsednik vlade. Ne iščem mandatarja. Tisti, ki meni, da bi lahko to delo dobro opravljal, bo sam moral poiskati podporo v DZ«, je dejal Pahor.

»Vlada bi z zaupnico ugotovila, ali ima še podporo za svoje odločitve. Če ni trdnega dogovora, ukrepi ne bodo sprejeti. Če se bo vlada dogovorila, da bodo poslanske skupine podpirale ukrepe, bo vlada še lahko delala, čeprav je manjšinska. Če se ne bo, ne bo nič več sprejeto. To je pomembno tudi zaradi kredibilnosti pri socialnih partnerjih, brez tega pa ne bodo sprejete reforme«.

»Funkcionarje ne bom pozival k odstopu.«

»Pahor zavrača prakso, da bi predsednik države lahko pozival druge funkcionarje k odstopu«. Meni, da je to nevarno početje.

»Ljudje, ki predstavljajo državo, morajo sprejemati težke in odgovorne odločitve in so dolžni sprejeti tudi odločitev o svoji usodi. Predsednik države ni za to pristojen. S tem bi nase prevzel zelo nevarno vlogo«.

O tem je govoril že pred volitvami in na tem vztraja, »pa če gre za župana ali predsednika vlade«. »Ima pa vsakdo pravico, zato bi bilo prav, da bi vlada po odhodu dobila zaupnico v parlamentu. Predsednik vlade se je odločil, da bo upravljal državo z manjšinsko vlado«.

»Že z večino je težko sprejemati nepopularne odločitve. Bi pa bilo ironično, če bi vlada, ki je v zadnjih mesecih pokazala sposobnost, da sprejme pomembne ukrepe, zdaj bila blokirana v parlamentu.«

»Pri arbitraži ni smemo zamuditi rokov.«

»Čaka nas veliko pomembnih odločitev, tudi ratifikacija sporazuma o pridružitvi Hrvaške EU. To presega mandat ene vlade in predsednika. To so stvari, ki zadevajo nacionalni interes države. Tu mora Slovenija ohraniti verodostojnost.«

»Arbitraža je ena od stvari, ki lahko zaradi nezaupanja med strankami postane tekmovanje v patriotizmu. Slovenija ima eno najboljših pravnih ekip. Vlada mora s tem rokovati tako, da ne bomo zamudili rokov, več ne smem reči«, je dejal Pahor.

»Nujno je spoštovanje institucij pravne države.«

Pahor žel ohraniti visoko stopnjo strpnosti. »Vidi se že zniževanje stopnje strpnosti v nastopih politike. Če ni olike in omikanosti, se bo to preneslo. Nestrpnost od tam, je le še korak do nasilja.«

Pahor državljane poziva k strpnosti, »če bo prevladal nestrpen govor, ne bomo izšli iz krize«. Pričakuje »discipliniran govor, spoštljiv in strpen, posebej, ko gre za institucije pravne države«. V pogovorih so ga vsi predstavniki teh institucij opozarjali na nestrpnost in nespoštljivost, je dejal Pahor.

»Nujno je spoštovanje institucij pravne države, to je temelj pravne kulture«, je dejal Pahor, ki to pričakuje od vseh, ki opravljajo javne funkcije in javno nastopajo. Če institucij pravne države ne bomo spoštovali, bomo prišli v stanje, ko vsak lahko govori karkoli, pa če gre za ustavno sodišče ali protikorupcijsko komisijo«.