Pahor konec meseca na uradnem obisku v Srbiji

Predvidoma bo obiskal kraje, kjer prizadetim v poplavi pomagajo slovenski vojaki. Na obisku tudi gospodarska delegacija.

Objavljeno
20. maj 2014 15.24
Posodobljeno
20. maj 2014 15.34
tlo/pahor
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Predsednik republike Borut Pahor se bo 29. in 30. maja na povabilo srbskega predsednika Tomislava Nikolića z gospodarsko delegacijo mudil na uradnem obisku v Srbiji.

Podrobnosti obiska še niso znane, po ponedeljkovem telefonskem pogovoru Pahorja s srbskim kolegom ob katastrofalnih poplavah, pa so iz urada predsednika sporočili, da bo Pahor predvidoma obiskal tudi območja, kjer prizadetim ljudem pomagata slovenski vojska in policija.

Predsednika bo spremljala gospodarska delegacija. Ob obisku bodo pripravili srečanje slovenskih in srbskih gospodarstvenikov s Pahorjem in Nikolićem ter poslovna srečanja s srbskimi podjetji, so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije.

Po podatkih slovenskega statističnega urada je blagovna menjava med državama lani že tretje leto presegla milijardo evrov; Slovenija je v Srbijo izvozila za več kot 664 milijonov evrov blaga, uvozila pa za 411 milijonov evrov, pri čemer sta tako izvoz kot uvoz glede na leto 2012 nekoliko narasla. V Srbiji je registriranih prek 1300 slovenskih podjetij, ki zaposlujejo približno 35.000 ljudi.

Tudi politični odnosi med državama so dobri, med odprtimi vprašanji pa ostaja uresničevanje sporazuma o nasledstvu iz leta 2001, ki še vedno ni v celoti uresničen.

Politični stiki med Ljubljano in Beogradom na najvišji ravni so pogosti. Predsednik Pahor je bil nazadnje na delovnem obisku v Srbiji maja lani, srbski predsednik Nikolić pa se je julija lani udeležil prvega vrha predsednikov držav v okviru procesa Brdo. Drugi vrh bo letos predvidoma potekal 15. julija v Dubrovniku.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je bila oktobra lani na prvem uradnem obisku v Srbiji. Ob tej priložnosti sta se slovenska in srbska vlada sestali na prvi skupni seji.

Obisk predsednika Pahorja bo tudi prvi visoki slovenski obisk v Srbiji od nastopa nove srbske vlade pod vodstvom premiera Aleksandra Vučića konec aprila letos po predčasnih parlamentarnih volitvah.

Srbija je pristopna pogajanja z EU začela konec januarja, želi pa si, da bi jih zaključila v štirih letih.