Pahor na uradni obisk s Pipistrelovim letalom

Slovenija se želi svoji najmočnejši gospodarski partnerici predstaviti kot inovativno okolje.

Objavljeno
15. junij 2015 12.33
Predsednik države Borut Pahor 23.januarja 2014
Ma. F., Delo.si
Ma. F., Delo.si

Ljubljana − Predsednik Borut Pahor bo na povabilo predsednika vlade nemške zvezne države Baden-Württemberg Winfrieda Kretschmanna jutri obiskal Stuttgart, v sredo pa bo nato odpotoval še v München. Pahor bo v Stuttgart potoval s Pipistrelovim letalom, saj želi ob obisku v Nemčiji dati poudarek razvoju elektromobilnosti in skrbi za nizkoogljično družbo. Med posameznimi lokacijami pa bo slovenski predsednik nato potoval z električnim avtomobilom.

Namen obiska je krepitev prijateljskih odnosov in promocija Slovenije v nemških zveznih deželah Baden-Württemberg in Bavarska. Glavni poudarek bodo vsebine gospodarskega sodelovanja in vprašanja regionalnega povezovanja ter sodelovanja na področju izobraževanja. Predsednik bo v prestolnicah obeh dežel odprl poslovni konferenci, namenjeni izboljšanju stikov med podjetji iz Slovenije in z dela južne Nemčije, kjer Slovenija opravi največ blagovne menjave.

Sporočilo obiska v Nemčiji, na katerem bo Pahorja spremljala skupina izbranih posameznikov slovenskih gospodarskih družb, bodo zelene tehnologije. Slovenija se želi svoji gospodarski partnerici predstaviti kot inovativno okolje, ki k trajnostnemu razvoju prispeva svoj delež tudi v najbolj visokih tehnologijah.

Ob obisku Slovenije leta 2014 si je predsednik Zvezne republike Nemčije Gauck z zanimanjem ogledoval letala proizvajalca Pipistrel, ki enega od svojih modelov izdeluje v partnerstvu z nemškim Siemensom.