Pahor odločil: Na volišča gremo prvo nedeljo v juniju

Volivci se bodo še tretjič zapored predčasno odpravili na parlamentarne volitve.    

sob, 14.04.2018, 11:00; spremenjen: 13:03

Predsednik o domači politiki, Siriji, arbitraži in NLB

»Vlada in državni zbor lahko domače in zunanjepolitične zadeve, kljub omejenim pooblastilom, opravita brez mojih posredovanj. Samo v primeru, da bi prišlo do resnejših varnostnih razmer, ki bi terjale strateške ukrepe, bi si dovolil v času volilne kampanje na posvet poklicati predsednike vseh parlamentarnih strank. Upam, da za to ne bo potrebe,« je napovedal Pahor. S tem se je dotaknil zaostrovanja varnostnih razmer v Siriji, o čemer mu je dopoldne pisal francoski kolega Macron in mu predstavil razloge za napad. Pahor sklepa, da gre za en povračilni napad, s katerim skušajo sirski režim odvrniti od uporabe kemičnega orožja, zato v nadaljevanju pričakuje mirno reševanje sporov.    

Od notranjepolitičnih zadev se bo v predvolilnem času z glasovanjem v DZ sicer zaključil postopek izvolitve treh novih članov sodnega sveta, predsednik pa bo objavil poziv za novega guvernerja Banke Slovenije, o katerem bo odločal nov sklic.

Drugega maja pa bosta Slovenija in Hrvaška pred Evropsko komisijo pojasnjevali stališča glede uveljavitve arbitražne odločbe, čemur je Pahor naklonjen. Prepričan je, da bodo visoki predstavniki države, čeprav so brez polnih pooblastil, svoje delo opravili prepričljivo. Ker je Hrvaška ena naših najpomembnejših gospodarskih partneric, je, po predsednikovih besedah, z njo treba ohraniti dobre odnose. Pri tem ni moral mimo zapletov s tožbami hrvaških varčevalcev glede NLB. Pahor zaščito s pomočjo ustavnega zakona sicer podpira, še bolj ključno pa se mu zdi diskutirati o njeni prodaji, saj smo se k temu zavezali.  

Ljubljana - »Z današnjim dnem sem razpustil državni zbor. Kot predsednik republike upam, da bo volilna kampanja potekala strpno, brez sovražnega govora iz z argumenti. Vanjo ne bom posegal, želim pa si, da bi bil rezultat čim bolj jasen in bi omogočal hitro in prepričljivo sestavo nove vlade,« je dopoldne dejal Borut Pahor. Prepričan je, da bo volilna udeležba odvisna prav od tega, kako strpna bo kampanja in kakšne argumente bodo v njej predstavile politične stranke.

Nove volitve poslancev je sicer določil za 3. junij. Pri odločitvi o datumu volitev je bil vezan zgolj na ustavne in zakonsko določene roke, vendar se je o njem večkrat formalno in neformalno posvetoval (nazadnje v četrtek in petek) tudi z vodji poslanskih skupin in pravniki, je pojasnil.

»Do izvolitve vlade bomo priča manjši politični stabilnosti in operativnosti, kar v demokraciji ni nič nenavadnega. Storil bo vse, kar je potrebno, da bodo razmere čim bolj umirjene in stabilne. Oglašal se bom le redko in strankarsko nevtralno, je še napovedal.   

V odloku je določil tudi dan razpisa volitev, ko začnejo teči roki za izvedbo volilnih opravil. Ti bodo začeli teči že pojutrišnjem, kar pomeni, da bodo stranke in skupine volilvcev takrat lahko začele zbirati podpise za kandidatne liste oziroma vlagati kandidature.

Kolebal med dvema datumoma

Na voljo za razpis volitev je imel še 27. maj, kar so najbolj zagovarjali v SD in NSi, vendar se je raje odločil za kasnejši datum. Poleg tega, da so se zanj zavzemale stranke SMCDesus in SDS, ker si pred koncem mandata aktualne sestave želijo sprejeti še ustavni zakon o zaščiti NLB pred hrvaškimi interesi, je naletel še na dilemo, da bi začetek volilne kampanje - v tem primeru bi padel v praznično obdobje med dnevom boja proti okupatorju, prvomajskimi prazniki in šolskimi počitnicami - omejeval pravico do poštene volilne kampanje. To možnost je opustil zlasti po posvetovanju s pravnimi strokovnjaki.

Ker bi lahko katera od strank sprožila ustavno presojo datuma, se je predsednik odločil za junijski datum.

Možnost, da bi na volišča odšli 10. junija je odklonil takoj, saj bi se takrat tako ali tako odpravili na redne volitve, če premier Miro Cerar ne bi odstopil. 

Predčasne volitve zaradi drugega tira
Od odstopa predsednika vlade sredi marca do razpisa volitev je minilo mesec dni. V sredo, 14. marca, v večernih urah je premier oznanil, da je bila odločitev vrhovnega sodišča o ponovitvi referenduma o drugem tiru kaplja čez rob in da odstopa s funkcije.

Nato se je zavrtelo kolesje, ki po ustavi zagotavlja iskanje novega političnega ravnotežja, a se je kmalu izkazalo, da med parlamentarnimi strankami ni prave volje po iskanju novega mandatarja, saj je bilo že tako predvideno, da bi redne parlamentarne volitve izvedli 10. ali 17. junija. 

Na spodnjem videoposnetku si lahko ogledate celotno izjavo za javnost predsednika republike. 

Prijavi sovražni govor