Pahor: Potrebujemo bolje opremljeno, usposobljeno vojsko

Predsednik Borut Pahor je obiskal vojašnico Stanislava Požarja v Pivki.

Objavljeno
21. februar 2017 17.15
27.9.2010 Novo Mesto, Slovenija. Premier Borut Pahor se rokuje z vojaki. Slovesnost ob odhodu pripadnikov 14. kontingenta ISAF v mednarodno operacijo v Afganistan.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Pivka - Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je ob obisku vojašnice Stanislava Požarja v Pivki dejal, da potrebujemo bolje opremljeno, usposobljeno vojsko zaradi domačih nalog, kot tudi nalog v mednarodni skupnosti. Negativni trend financiranja obrambe je sicer ustavljen, a to zaradi spremenjenih razmer ni zadostno, je dejal.

Pahor je obiskal vojašnico pred prejemom letnega poročila generalštaba Slovenske vojske o pripravljenosti vojske. Poročilo bo prejel 10. marca. Kot je dejal predsednik republike, se je za obisk, v sklopu katerega se je v pogovoru s poveljujočimi seznanil s strukturo, nalogami in stanjem v brigadi, odločil zato, da bi se na lastne oči prepričal in ugotovil, kakšna je pripravljenost Slovenske vojske. V zadnjih dveh letih je bilo namreč v poročilu nekaj zaskrbljujočih ugotovitev, je dodal v izjavi ob obisku.

Spomnil je, da so se varnostne razmere v zadnjih letih spremenile. Slovenija sicer vojaško ni neposredno vojaško ogrožena, a če bi prišlo do bistveno spremenjenih razmer v mednarodni skupnosti, mora biti Slovenska vojska za to primerno usposobljena, je dodal.

Na vprašanje, ali podpira ponovno uvedbo naborniškega sistema, je dejal, da zakonodaja sicer predvideva možnost, da bi se država poslužila obveznega vojaškega roka, če bi nastale izredne razmere ali če bi bila država neposredno vojaško ogrožena. A po njegovi oceni trenutni ni razlogov za to, da bi razmišljali o spremembi sistema.

Po njegovem mnenju je bila odločitev za profesionalno vojsko leta 2004 pravilna odločitev ob pravem času. Sistem profesionalne vojske je tako treba še naprej krepiti, ga posodabljati, ne pa razmišljati o bistvenih spremembah celotne paradigme vojaškega ustroja. To bi namreč pomenilo več denarja in manj predvidljivosti, je ocenil.

Ob tem je dodal, da se je vojski zelo poznalo obdobje finančne-gospodarske krize. Zaradi spremenjenih varnostnih razmer je po njegovem mnenju zdaj treba znova premisliti, kako nameniti potrebna proračunska sredstva tudi vojski. V tem letu so vojski namenili nekaj več več sredstev, a manj od tega, kar si je vojska želela.