Pahor povabil na obisk Vladimirja Putina

Pahor je bil po navedbah Večera deležen močnih pritiskov ameriške strani, naj Putina vendarle ne povabi v Slovenijo.

Objavljeno
12. marec 2016 10.17
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Maribor - Predsednik republike Borut Pahor je ruskega predsednika Vladimirja Putina povabil na slovesnost ob stoti obletnici Ruske kapelice pod Vršičem, danes poroča časnik Večer. Po neuradnih informacijah časnika je predsednik vabilo Putinu že podpisal, v Moskvo pa naj bi potovalo prihodnji teden. Večer piše, da gre za zelo občutljivo notranjepolitično in zunanjepolitično odločitev Pahorja, saj da je Putin zaradi močno ohlajenih odnosov EU in ZDA z uradno Moskvo po izbruhu ukrajinske krize postal domala persona non grata v EU.

Putinov obisk v Sloveniji naj sicer ne bi imel značaja uradnega obiska, zraven ne bo gospodarske delegacije, prav tako naj na mizi ne bi bilo nobenih novih bilateralnih sporazumov. Šlo naj bi za izključno pietetni, spominski dogodek, kot so bile denimo obeležitve zavezniškega izkrcanja v Normandiji, navaja Večer.

Pahor je bil po navedbah Večera sicer deležen močnih pritiskov ameriške strani, naj Putina vendarle ne povabi v Slovenijo. Na Pahorja naj bi na nedavni münchenski varnostni konferenci pritiskala tudi pomočnica ameriškega državnega sekretarja Victoria Nuland, ki je zadolžena za evropske in evrazijske zadeve. Pahorjeva odločitev je tako po navedbah Večera »tudi sporočilo, ki ga slovenska diplomacija pošilja zahodnim partnerjem, posebej Washingtonu, ki jih kombinacije s Putinovim prihodom vznemirjajo že nekaj časa.«

Slovenski strani naj bi šlo sicer na roko dejstvo, da naj bi v kratkem v Moskvo potovala visoka politično-gospodarska delegacija Avstrije, Putin pa naj bi imel v juniju že potrjeno tudi pot na Finsko. Putin je lani v Vatikanu obiskal papeža Frančiška, istočasno pa še italijanskega premierja Mattea Renzija. Obiskal je tudi madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Večer sicer še navaja, da še ni dogovorjeno, ali bo ruski predsednik obiskal tudi Ljubljano, v vsakem primeru pa se bo vsaj na Vršiču srečal tudi z ostalimi predstavniki državnega vrha. Poleg tega bi se lahko na ljubljanskih Žalah udeležil odkritja novega do pet metrov visokega spomenika, posvečenega padlim ruskim in sovjetskim vojakom na ozemlju Slovenije.

Dan pred Putinom pa bo v Ljubljano pripotoval vodja urada za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion, kar bo obeležitvi tragičnih dogodkov pod Vršičem dalo tudi v verskem smislu posebno težo, še navaja Večer in dodaja, da se tudi cerkvena stran trudi, da bi zagotovila ustrezno udeležbo iz Vatikana.

Na ta način bi namreč še okrepili verski dialog med Rimskokatoliško in Rusko pravoslavno cerkvijo, potem ko je februarja v Havani prišlo do zgodovinskega srečanja med papežem Frančiškom in patriarhom Ruske pravoslavne cerkve Kirilom, prvega po razkolu krščanskega sveta leta 1054.