Pahor za ustavna sodnika predlagal Špelco Mežnar in Marka Šorlija

Predsednik republike je državnemu zboru predlagal prva dva kandidata za ustavna sodnika, še štiri bo izbiral jeseni.

Objavljeno
30. junij 2016 17.06
Nedelo
Peter Jančič, Majda Vukelić
Peter Jančič, Majda Vukelić

Ljubljana - Štiridesetletna Špelca Mežnar in sedemdesetletni Marko Šorli sta izbira predsednika države Boruta Pahorja za nova ustavna sodnika. Zdaj je na vrsti politika, o njima bo državni zbor odločal že na julijski seji.

Mežnarjeva je odvetnica in predavateljica na celjski mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije, Šorli je vodja kazenskega oddelka na vrhovnem sodišču. O njuni kandidaturi je med strankami doseženo zadostno soglasje, vsaj tako je bilo zaznati po sredinem drugem Pahorjevem posvetovanju z vodji poslanskih skupin. Toda ker je glasovanje v državnem zboru tajno - le ZL je napovedala, da ne bo podprla nobenega -, so še vedno možna presenečanja.

 

Na fotografiji kandidatka za ustavno sodnico Špelca Mežnar. Foto: Ljubo Vukelič

Kandidata izpolnjujeta strokovne kriterije in vzbujata zaupanje za opravljanje te pomembne funkcije, je ocenil Pahor, ki je v pogovorih z vodji poslanskih skupin ugotovil, da kandidata uživata tudi široko podporo poslank in poslancev.

Na fotografiji je Marko Šorli, vrhovni sodnik, predlagan za ustavnega sodnika. Foto: Matej Družnik


Kot je predsednik republike že napovedal, bo pred glasovanjem poslancev izvedena javna predstavitev kandidatov, predvidoma v sredo, 6. julija 2016, v predsedniški palači.

Za izvolitev kandidata, ki naj bi oktobra oziroma novembra zamenjala Miroslava Mozetiča in Marto Klampfer, potrebujeta 46 glasov podpore. Če se bo postopek iztekel brez zapletov, potem bo že jeseni predsednik države iskal nove kandidate, saj se štirim ustavnim sodnikom v začetku prihodnjega leta izteče devetletni mandat.