Pahor previden, Zver se boji trgov

Pahor upa, da bodo jeseni vendarle dosegli soglasje o fiskalnem pravilu. Zver pa, da bo dana beseda bolj držala kot v preteklosti.

Objavljeno
20. julij 2012 13.50
Posodobljeno
20. julij 2012 14.10
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Poslanec SD in kandidat na jesenskih predsedniških volitvah Borut Pahor včerajšnjo preložitev odločanja o vnosu fiskalnega pravila v ustavo ali vgraditev v ustavni zakon sprejema s »previdnim zadovoljstvom« in upa, da bodo do jeseni dosegli soglasje, je zapisal na Twitterju. In dodal, da pa »v težkih razmerah sodelovanje vendarle prevlada nad političnim razkolom« in izrazil zadovoljstvo, da smo se izognili politični krizi

Milan Zver, predsedniški kandidat SDS in NSi pa je izrazil upanje, da bo v prihodnje »dana beseda bolj držala, kot je tista z začetka tega leta,« piše STA. Zver upa, da bodo finančni trgi pozitivno razumeli četrtkovo odločitev parlamentarnih strank. 

Predsednik republike Danilo Türk je v odzivu na dogajanje izpostavil, da je bilo v preteklih mesecih veliko hitenja na škodo kakovostnih političnih odločitev. Meni, da je bil včerajšnji dogovor smotrn in opozoril na 3. člen evropskega fiskalnega pakta, ki opredeljuje pravila fiskalnega pakta in navaja, da ta učinkujejo v notranjem pravu pogodbenic po možnosti ustavne narave najpozneje eno leto po začetku veljavnosti te pogodbe ali pa se kako drugače zagotovita njihovo popolno spoštovanje in upoštevanje v nacionalnih proračunskih postopkih.

Stranke so na splošno četrtkov dogovor, da bodo do 25. avgusta uskladili najbolj kontroverzne projekte: o Slovenskem državnem holdingu, o vnosu fiskalnega pravila v slovensko zakonodajo in o novi rešitvi za sanacijo bančnih bilanc v obliki posebne agencije ali sklada, pozdravile.  Z dogovorom se je namreč Slovenija za zdaj izognila tudi politični krizi. Ob tem so predstavniki poslanskih skupin izrazili upanje, da dogovor ni le prestavitev problema, temveč da bodo soglasje o zakonih res dosegli. O vsem tem bo septembra odločal parlament.