Pahor Putina povabil na slovesnost pri Ruski kapelici

V vabilu je priznal, da imata s Putinom nekatere »različne poglede«, a to le še »dodatno spodbuja potrebo po dialogu«.

Objavljeno
14. marec 2016 15.23
De. P., STA
De. P., STA

Ljubljana − Predsednik republike Borut Pahor je poslal vabilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu za udeležbo na slovesnosti pri Ruski kapelici 31. julija, so danes sporočili iz predsednikovega urada. Vabilo nosi današnji datum.

»Spoštovani gospod predsednik, menim, da smo voditelji narodov in držav poklicani, da po svojih najboljših močeh pripomoremo k medsebojnemu spoštovanju in razumevanju, da okrepimo mednarodni mir in varnost. Glede nekaterih pomembnih vprašanj imava različne poglede. To dodatno spodbuja potrebo po dialogu. Poleg negovanja tradicije in pietete vidim tudi v tem pomen vaše udeležbe na spominski slovesnosti in najinega srečanja,« je v vabilu ruskemu kolegu zapisal slovenski predsednik.

Kot je še spomnil, letos mineva sto let od tragičnega dogodka, ko je med prvo svetovno vojno ruske vojaške ujetnike, ki so gradili cesto čez prelaz Vršič, zasul plaz. Na tem žalostnem kraju zdaj stoji Ruska kapelica in vsako leto se tam »sredi poletja zberemo Slovenci in Rusi, da bi se poklonili žrtvam tragedije«. Skozi desetletja je to preraslo v »vsakoletno simbolno dejanje, ki nosi sporočilo o pomenu miru ter spoštovanju in razumevanju med narodi«, je med drugim zapisal Pahor.

Erjavec: Slovenija z vabilom Putinu ne krši nobene omejitve EU

Vabilo predsednika republike Boruta Pahorja zunanji minister zelo močno podpira, v EU pa zaradi tega po njegovih besedah ni nikakršnega vznemirjenja ali odzivov.

Slovenija po Erjavčevih besedah spoštuje vse evropske omejitve in gospodarske sankcije, a obenem vzdržuje tradicionalno dobre odnose z Rusijo.

Minister je pojasnil, da je kolegom danes povedal za vsakoletno slovesnost na Vršiču, ki se je je lani lani udeležil ruski premier Dmitrij Medvedjev, in da bo tudi letos obisk na precej visoki ravni, a o imenih za zdaj še ni govoril, saj še čakajo na potrditev.