Pahor: Rekonstrukcije vlade ne bo

Predsednik vlade prihodnji teden s Katarino Kresal in Gregorjem Golobičem. Ministrov ne bo menjaval.

Objavljeno
17. junij 2011 14.58
Posodobljeno
17. junij 2011 18.20
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Predsednik vlade Borut Pahor je danes, prvič po padcu referenduma o pokojninski reformi, srečal s predstavniki sindikatov in delodajalcev. Pogovor je potekal v znamenju politične krize.

Dušan Rebolj je, denimo, ponovil zahtevo, naj predsednik vlade in glavni pogajalec Ivan Svetlik odstopita.

Zadržan je bil tudi predsednik gospodarske zbornice Samo Hribar Milič, ki je pred sestankom povedal: »V tem trenutku je Borut Pahor še vedno predsednik vlade in naš sogovornik. Želimo pa si, da bi imel jasno podporo za svoj program tudi v parlamentu.«

Tako previdni so bili tudi sklepi sestanka: o vsebini reform se bodo socialni partnerji pogovarjali, če bo vlada dobila zaupnico. Borut Pahor je potrdil, da jo bo verjetno vezal na rebalans proračuna.

Socialni partnerji so pokojninsko reformo tudi dokončno umaknili z dnevnega reda. »V tem trenutku možnosti kompromisa ne vidim,« je povedal Pahor. Na mizi sta torej le še reforma trga dela in popravki zdravstvenega sistema. Te predloge vlada nemoteno pripravlja; če bo vlada dobila mandat, se bodo o njih, najpozneje septembra, začela pogajanja s socialnimi partnerji.

Spravno srečanje?

Premier je napovedal, da se bo na začetku tedna srečal s Katarino Kresal in Gregorjem Golobičem, da bi se dogovorili, kaj storiti, »da se bo obdobje negotovosti končalo dobro za državo«. A hkrati je bil včeraj zelo jasen: rekonstrukcije vlade, ki jo zahtevata Zares in LDS, ne bo. Tudi za mesto ministra za visoko šolstvo ne bo iskal novega kandidata, ampak bo ta resor tri mesece vodil eden od sedanjih ministrov.

»Z menjavami ministrov se ne bom ukvarjal, ker imam pomembnejše delo,« pravi Pahor. »Zdaj je moja naloga, da prepričam parlament, da je vodenje vlade, čeprav manjšinske, do konca mandata, najboljše za Slovenijo,« je zatrdil in kot ključni argument navedel »vse bolj nepredvidljive« mednarodne razmere, predvsem zaradi krize v Grčiji in posledično v evroobmočju. Za našo državo je torej zelo pomembno, da ima vlado s polnim mandatom, je svoje vztrajanje argumentiral predsednik vlade.

Svetlik ostaja

Od tega, kaj se bo dogajalo v Evropski uniji, kar bo jasno že po bruseljskem vrhu konec prihodnjega tedna, bo odvisna tudi dokončna odločitev, ali bo Pahor vezal zaupnico na rebalans proračuna. Če je ne bo dobil, se bodo začeli postopki za predčasne volitve, ki bodo torej v tem primeru konec letošnjega leta.

Ker sindikati zahtevajo njegov odstop, je Ivan Svetlik včeraj znova vprašal predsednika vlade, ali ga »še potrebuje v ekipi«. Pahor pravi, da ga »potrebuje bolj kot doslej«. Raje ima namreč ministra, ki je v javnosti nepriljubljen, ker veliko dela, kot pa ministra, ki bi bil priljubljen zato, ker ne dela nič.