Pahor s hrvaško kolegico na vojaški vaji Ščit 17

Slovenski vojaki se vaje Ščit, ki jo njihovi hrvaški kolegi organizirajo že 23 let, udeležujejo četrtič.

Objavljeno
11. april 2017 17.31
ŠTIT 17
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Pulj – Predsednik republike Borut Pahor si je danes na vadišču hrvaške vojske na rtu Kamenjak v Istri skupaj s hrvaško kolegico Kolindo Grabar Kitarović ogledal mednarodno vojaško vajo Ščit 17, na kateri poleg približno 600 hrvaških vojakov sodeluje tudi 50 pripadnikov različnih enot Slovenske vojske.

Pahor je v nagovoru dejal, da niti Hrvaška niti Slovenija nista neposredno vojaško ogroženi in izpostavljeni v teh varnostno bolj zapletenih časih, ko smo jih poznali pred nekaj leti. Vendar sta kot članici EU in zveze Nato ter sosednji in prijateljski državi dolžni in odgovorni, da po svojih najboljših močeh pripravljata svoje oborožene sile in vse druge strukture nacionalne varnosti, da sebi in vsem zaveznicam v EU in Natu zagotovijo varnost, je poudaril.

Kot je nadaljeval, si vsi v Sloveniji in na Hrvaškem iskreno prizadevajo, da take okoliščine ne bi nikoli nastopile. »Toda tudi če ne bi nastopile tukaj pri nas in bi nastopile nekje pri naših prijateljih in zaveznikih, smo kot njihovi zavezniki dolžni biti ob pravem času na pravem mestu usposobljeni za skupno sodelovanje in zagotovitev varnosti. To je naša skupna odgovornost in naloga,« je poudaril slovenski predsednik.

Po njegovem mnenju je vaja na Kamenjaku majhen, vendar pomemben korak v tej smeri, nenazadnje tudi za to, ker postaja tradicionalno, da na njej sodelujejo pripadniki hrvaške in slovenske vojske.

V duhu sodelovanja

Prihod predsednikov obeh držav na vajo je politično sporočilo zavedanja pomena skupnega sodelovanja, ne samo vojaškega, temveč tudi političnega, gospodarskega, kulturnega in znanstvenega. »Smo dve sosednji državi in v veliki meri je od nas odvisno, kakšna bo kvaliteta tega sodelovanja in sosedstva,« je dejal Pahor. »Iz izkušenj smo se naučili, da je dobro imeti prijatelje povsod po svetu, zlasti pa pri sosedih.«

Hrvaška predsednica je v govoru poudarila, da ima vaja na Kamenjaku poseben pomen, saj izpostavlja pomen sodelovanja in skupnih prizadevanj v sodobnih obrambnih sistemih. Kot je dejala, ni nobenega razloga, da takšnega sodelovanja ne bi razširili tudi na druga področja, da bi izkoristili primerjalne prednosti vojaških vadišč in opreme v bližnji soseščini. »Še posebej z bližnjimi in prijateljskimi državami, kakršna je Slovenija, bi moralo biti enostavno najti prostor za širitev takšnega sodelovanja,« je poudarila.

Najstarejša vojaška vaja na Hrvaškem

Vajo, ki se je začela 2. aprila, končala pa se bo v sredo, so si ogledali tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in njen hrvaški kolega Damir Krstičević ter načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Andrej Osterman in načelnik generalštaba hrvaške vojske general Mirko Šundov.

Glavni namen in cilj vaje je prikazati izurjenost posadk zračne obrambe v pripravi in izvedbi bojnega streljanja na cilje v zračnem prostoru, integracija in sodelovanje logističnih enot slovenske in hrvaške vojske pri zagotavljanju pogojev za delo in bivanje na terenu, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Slovenski vojaki se vaje Ščit, ki jo njihovi hrvaški kolegi organizirajo že 23 let, udeležujejo četrtič. Gre za najstarejšo vojaško vajo na Hrvaškem, ki je zaradi udeležbe slovenskih vojakov postala mednarodna in je zato uvrščena na seznam Natovih vaj.