Pahor s hrvaško predsednico neuradno na Otočcu

Neformalno srečanje Kolindi Grabar Kitarović prenesel sporočilo srbskega premiera Vučića . Uradno srečanje »kmalu«.

Objavljeno
01. marec 2015 21.48
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Približno dve uri je trajalo dokaj presenetljivo in v zelo kratkem času dogovorjeno neformalno delovno kosilo slovenskega predsednika Boruta Pahorja in predsednice Hrvaške Kolinde Grabar Kitarović. Srečala sta se  popoldne v Sloveniji, na Otočcu.

Podrobnosti srečanja, ki je imelo povsem neformalni predznak – s slovenske strani sta se ga poleg Pahorja udeležila le še predsednikov svetovalec in vodja njegovega urada, maloštevilna pa je bila tudi zasedba na hrvaški strani –, niso znane. Iz predsednikovega urada so le skopo sporočili, da sta se pogovarjala »o krepitvi prijateljstva med sosednjima narodoma in državama. Izmenjala sta tudi poglede in predloge o sodelovanju v evroatlantskih integracijah ter skupnih regionalnih pobudah.«

Takšno sporočilo je v duhu vsebine Pahorjeve izjave ob inavguraciji Kolinde Grabar Kitarović v Zagrebu, ko je slovenski predsednik dejal, da je Hrvaška »sosednja in prijateljska država, s katero imamo nekaj skupnih dvostranskih pobud ter zelo razvejeno gospodarsko sodelovanje«, in tudi, da bo hrvaško kolegico povabil, da skupaj nadaljujeta iniciativo Brdo Process.

Hrvaški interes za stabilnost BiH

Neuradno smo izvedeli, da je menda prav s tem v zvezi slovenski predsednik hrvaški kolegici predstavil tudi sporočilo srbskega premiera Aleksandra Vučića. Nekaj besed sta danes na Otočcu namenila tudi prvemu uradnemu potovanju hrvaške predsednice v tujino. Ta bo jutri odpotovala v Bosno in Hercegovino, kar je bila tudi njena predvolilna obljuba, obisk pa naj bi med drugim sporočal, da je Hrvaška zelo zainteresirana za stabilnost v Bosni in Hercegovini ter za njen vstop v Evropsko unijo in Nato.

Prav v soboto pa je njeno sporočilno namero ob jutrišnjem obisku »pokvarilo« sporočilo hrvaškega narodnega sveta iz Mostarja, ki je zahtevalo od bosansko-hercegovskih oblasti v Sarajevu spremembo ustave in ustanovitev oziroma oblikovanje tretje, hrvaške entitete. Olja na ogenj razburjenja, ki ga je med političnimi strankami v BiH povzročila zahteva hrvaškega narodnega sveta, je dolil šef hrvaške opozicije in predsednik HDZ Tomislav Karamarko, ki je iz Zagreba podprl omenjeno zahtevo.

Kdaj se bosta slovenski predsednik Pahor in hrvaška kolegica Grabar Kitarović srečala na prvem uradnem predsedniškem srečanju, nismo dobili odgovora. Neuradno smo izvedeli le, da se bo to menda zgodilo »kmalu«.