Pahor se na volitvah namerava potegovati za ponovni mandat

Borut Pahor: Spominjali se me bodo kot nekoga, ki je sicer tudi »kvasil neumnosti«, a hkrati povedal veliko resnice.

Objavljeno
26. september 2011 13.33
Posodobljeno
26. september 2011 13.45
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor je v pogovoru za Radio Slovenija napovedal, da se bo na parlamentarnih volitvah potegoval za vnovični mandat, kandidatura za mesto predsednika republike pa ga ne zanima, poroča STA.

Pahor, ki so ga poslušalci Vala 202 izglasovali za ime tedna, je v pogovoru za nacionalni radio izrazil pričakovanje, da bo predsednik republike po pogovoru s strankami razpisal predčasne volitve. Ob tem upa, da ne bo nihče tako predrzen v svoji ošabnosti, da bo poskušal voditi vlado brez mandata ljudi.

Pahor: Lahko bi dobil večjo podporo, kot jo napovedujejo javnomnenjske raziskave

Napovedal je, da se bo na volitvah potegoval za vnovični mandat, čeprav dvomi, da bo pri tem uspešen. A meni, da bi lahko dobil večjo podporo, kot jo danes napovedujejo javnomnenjske raziskave. Državljani se ga bodo po njegovem mnenju spomnili kot »nekoga, ki je sicer tudi kvasil neumnosti, a hkrati povedal veliko stvari, ki so se pozneje izkazale kot resnične, in poskušal storiti stvari, ki bi bile koristne«.

Na vprašanje, ali ga zanima mesto predsednika republike, Pahor odgovarja nikalno, obenem pa tudi meni, da ga ljudje niti ne bi izvolili.

Glasovanje o zaupnici vladi je bila po njegovo oceni prava poteza, saj so imeli poslanci možnosti odločati, ali bodo sprejeli njegov argument, da bi bilo bolje, če ta vlada ostane, ali pa da v tem zelo nepredvidljivem in težkem času krize vlada pade. Odločili so se za potezo, ki je njega osebno do neke mere razbremenila, hkrati pa obremenila, pojasnjuje.

»Padec zaupnice ima tudi dobro stran«

Obenem priznava, da ima padec zaupnice tudi dobro stran, saj bi bila izglasovana zaupnica le kratkoročna zmaga. Če bi ostal predsednik vlade, namreč verjetno ne bi mogel uspeti z reformami, ki so potrebne, pojasnjuje. »To je dobra stran tega, da je vlada padla, slaba stran pa je odziv finančnih trgov,« je še dodal Pahor.

Razrešeni premier tudi priznava, da je naredil veliko napak in prepočasnih korakov. Dodaja, da je večkrat prevzel vlogo grešnega kozla in mirno prenašal očitke na svoj račun, zaradi česar tudi ni bil popularen. Meni, da so ljudje znali ceniti dostojnost, s katero je vlada zaključila mandat. Kot uspeh vlade je sicer izpostavil arbitražni sporazum o meji s Hrvaško.

Pahor: Za »oslarijo« z Urško Čepin nisem vedel

V času mandata ga je sicer razočaral referendum o pokojninski reformi, saj je računal na »nevidno roko zdrave pameti«. Ob tem je spomnil na »nesrečni oglas« z Urško Čepin, ki je bil po njegovi oceni podcenjujoč do razuma ljudi in ni bil na mestu. Kot pravi, za to »oslarijo« ni vedel, saj bi jo v nasprotnem primeru preprečil. Tedaj se mu je sicer zdelo nedostojno, da bi valil krivdo na druge, a danes priznava, da je morda dajal potuho ljudem, ki niso bili dorasli svojim nalogam.