Pahor senat KPK rešuje s Kamnarjevo

Izbirno komisijo za izbor kandidatov za namestnika predsednika KPK bo vodila Helena Kamnar. Miro Cerar: Izbira je nenavadna.

Objavljeno
18. april 2014 20.12
suhadolnik ekonomsko socialni svet
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Novi izbirni komisiji, ki bo ocenjevala primernost 23 kandidatov za dva namestnika predsednika KPK, bo predsedovala ena najtesnejših sodelavk predsednika države Helena Kamnar.

Svetovalko Boruta Pahorja za ekonomsko in socialno politiko je v četrtek konstituirano ad hoc komisijo imenoval uradniški svet. Izbira je nekoliko nenavadna, ocenjuje pravnik Miro Cerar, glede na to, da je tudi končna izbira kandidatov za senat KPK v rokah predsednika republike.

»Njeno članstvo v izbirni komisiji je vendarle znotraj meje dopustnega. Komisija in predsednik države sta namreč na istem bregu in si pri izbiri pomagata, torej načeloma ni konflikta interesov,« je pojasnil za Delo in izrazil polno zaupanje v kompetence dolgoletne sekretarke na finančnem ministrstvu in nekdanje generalne sekretarke vlade.

Petčlansko izbirno komisijo po zapletih z imenovanjem predsednika in posledičnem odstopu obeh v prvo imenovanih namestnikov predsednika Jurija Fermeta in Darka Stareta tokrat sestavljajo povsem nova imena.

Poleg Kamnarjeve še predstavnik sodnega sveta Milan Petek, Goran Forbici, ki so ga predlagale nevladne organizacije, predstavnik vlade Janez Stare in Mojca Prelesnik, ki jo je v komisijo imenoval državni zbor.

Komisija mora predsedniku seznam primernih kandidatov predložiti najpozneje v 30 dneh po prvi seji, po tem pa ima Pahor še mesec dni časa, da med njimi izbere oba namestnika predsednika KPK, Če ga ne prepriča nihče, lahko razpis ponovi.