Pahor: Tujini sporočite, da se iz krize lahko izvlečemo sami

Predsednik države je sprejel 14 kandidatov za veleposlanike in novoimenovanih veleposlanikov pred odhodom v tujino.

Objavljeno
26. avgust 2013 17.27
veleposlaniki
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana  - Predsednik republike Borut Pahor je v Vili Podrožnik v Ljubljani nove veleposlanike prosil, naj v države, v katere odhajajo, ponesejo njegovo sporočilo, da se Slovenija lahko sama izvleče iz krize.

»Mislim, da smo Slovenci pod pogojem, da nastopimo skupaj in čim bolj enotno, sposobni sami premagati težave, s katerimi se soočamo,« je dejal Pahor in izpostavil, da je tudi čas odločilnega pomena. »Razpolagamo s temeljnimi strateškimi ukrepi in strukturnimi reformami, ki bodo, če bodo pravočasno uveljavljene, dovolj solidno zagotovilo, da se bomo sami izvlekli iz krize,« je dejal.

Izpostavil je tudi pomen krepitve prijateljskega in gospodarskega sodelovanja. »Partnerstvo je nujno krepiti, ne samo s političnega, ampak v sedanjih razmerah tudi in zlasti z gospodarskega vidika«.

Predsednik je veleposlanikom sporočil še, da je Slovenija sicer majhna država, vendar je suverena. »Naš ponos na to, da smo suvereni in samostojni, ni nič manjši od ponosa velikih držav in veliko večjih narodov od našega. Na to moramo skrbno paziti, ko se vedemo in obnašamo v mednarodni skupnosti,« jim je dejal.

Veleposlaniki so pripravljeni na izzive

Božo Cerar, ki bo vodil veleposlaništvo v ZDA, je izpostavil, da je biti veleposlanik v ZDA zanj »čast in velik izziv«. »ZDA so pomembna država, pomemben zaveznik in strateški partner,« je poudaril.

»Vidim priložnosti, da na eni strani postanemo zanimivi za indijske investicije v Sloveniji, na drugi strani pa motiviramo in pomagamo slovenskim podjetjem, da se odločijo za nastop na tem trgu,« pa je pojasnila Darja Bavdaž Kuret, ki s položaja veleposlanice na Madžarskem po novem odhaja v Indijo.

Nova veleposlanica v Nemčiji Marta Kos Marko je poudarila, da bo Nemčija zagotovo v precejšnji meri odločala, kaj se bo dogajalo z EU in evropsko monetarno unijo, zato so izjemno dobri odnosi s to državo zagotovo naš strateški interes.

Med drugim je izpostavila priložnosti, ki se v Nemčiji odpirajo za start-up podjetja, sodelovanje na visokošolskem področju ter možnost širjenja gospodarskega sodelovanja na bolj oddaljene nemške zvezne dežele.

Andrej Rahten, ki odhaja v Avstrijo, je dejal, da je zanj je posebna čast, da se lahko po toliko letih iz akademskega sveta vrne v diplomatski svet, kjer je tudi začel svojo kariero.