Pahor v Bruslju: Premikamo se na bolje

V Pahorjevih očeh bo preizkušnja za želeno sodelovanje vlade in opozicije spreminjanje referendumske ureditve.

Objavljeno
08. januar 2013 13.16
BELGIUM-EU-ROMPUY-PAHOR
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj - Slovenski predsednik Borut Pahor je na začetku dvodnevnega obiska v Bruslju obvestil predsednika evropskega sveta Hermana Van Rompuya, da se v Sloveniji stvari glede reformne sposobnosti premikajo na bolje. Čedalje več da je pripravljenosti, da bi odpravili vse ovire.

V Bruslju so še posebno pozorni na slovenske referendume, ki lahko zavrejo ukrepe tako v Sloveniji kakor tudi v EU. V Pahorjevih očeh bo preizkušnja za želeno sodelovanje vlade in opozicije spreminjanje referendumske ureditve. Povedal je, da odgovornosti ne bi smeli prelagati na ustavno sodišče. Breme da bi moral prevzeti državni zbor.

Po izbruhu krize, ki ni bila le kratka in ciklična, kot se je mislilo na začetku, bi po Pahorjevih besedah morali imeti pred očmi pravičnost in delovanje pravne države. Od tega da je odvisna verodostojnost institucij v Sloveniji kakor tudi v vsej EU.

Ukrepi, sprejeti pod Rompuyjevim vodstvom na evropski ravni po prvem kaotičnem odzivu, so po Pahorjevem mnenju »v celoti pametni«. Tema Pahorjevih pogovorov - med drugim se bo zvečer srečal s predsednikom evropskega parlamenta Martinom Schulzem, jutri pa s prvim človekom evropske komisije Joséjem Manuelom Barrosom - so tudi odnosi s Hrvaško, povezani z vprašanjem Ljubljanske banke in ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe. Ker bo Hrvaška predvidoma vstopila v EU 1. julija, je časa za rešitev zapleta čedalje manj. Pahor v Bruslju še ni hotel javno govoriti o tej temi.

Izjava predsednika republike Boruta Pahorja ob uradnem obisku v Bruslju