Pahor v Celovcu s Kaiserjem o ustavi

Kompromis v duhu dobrih sosedskih odnosov in zavezništva.

Objavljeno
12. marec 2017 18.45
jer pahor
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor je današnji obisk koncerta v Celovcu izkoristil tudi za srečanje z deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem. Po udeležbi na koncertu Koroška poje so se dotaknili tudi teme, ki ji je zadnje tedne namenjeno več pozornosti - umestitev slovenske skupnosti v koroško deželno ustavo.

Predsednik države Borut Pahor se je odzval na povabilo slovenskih narodnih organizacij na avstrijskem Koroškem in se z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdom Žmavcem udeležil osrednjega koncerta Krščanske kulturne zveze Koroška poje, ki je bil posvečen 115. obletnici rojstva in 20. obletnici smrti pesnice in vsestranske kulturne ustvarjalke Milke Hartman.

Pred tem se je Pahor srečal tudi s predstavniki slovenske narodne skupnosti. Ti so mu predstavili trenuten položaj v pogajanjih o spremembi deželne ustave, kjer na predlog ljudske stranke kot deželni jezik ne bi bila omenjena slovenščina, ampak zgolj nemščina. Pahor je po pogovoru s predstavniki slovenske manjšine ocenil, da predlagani 5. člen osnutka deželne ustave ni sprejemljiv, a da verjamejo v dialog in da se bodo našle ustrezne rešitve.

Po srečanju s Petrom Kaiserjem je tudi dejal, da bo Slovenija zaradi svojih ustavnih obveznosti za skrb manjšine v zamejstvu, pa tudi zaradi mednarodnopravne pravice, da to počne na Koroškem, poslušala glas slovenske narodne manjšine in bo, kolikor bo treba, pomagala pri iskanju kompromisa, ki bo sprejemljiv za obe strani.

Je pa predsednik Slovenije poudaril tudi, da je v strateškem interesu obeh držav, da ostaneta dobri sosedi in zaveznici v nemirnih časih. »Tako sva tudi končala pogovor s Kaiserjem. Strateški interes Slovenije, Koroške in Avstrije je, da smo dobri sosedje in da v prid obeh skupnosti rešujemo vsa sporna vprašanja. To morda doslej ni bilo nikoli tako pomembno, kot utegne biti odslej. Stvari v Evropi ne gredo po najboljših načrtih. Zdaj potrebujemo medsebojno zaupanje in iskrenost v iskanju rešitev, ki bodo kompromisne in sprejemljive za obe strani in za močno zavezništvo, za dve proevropski zaveznici,« je sklenil Pahor po srečanju s koroškim deželnim glavarjem.