Na trilateralnem srečanju podprli širitev EU na Zahodni Balkan

Predsednik Borut Pahor v Logarski dolini gosti trilateralno srečanje predsednikov Slovenije, Avstrije in Hrvaške.

Objavljeno
17. april 2015 18.28
PAHOR FISCHER KOLINDA-KITAROVIĆ
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Logarska dolina - Slovenski in avstrijski predsednik ter hrvaška predsednica so danes po tristranskem srečanju v Logarski dolini podprli širitev Evropske unije na Zahodni Balkan, ob tem pa poudarili, da morajo vse države izpolniti pogoje za članstvo.

Predsednik republike Borut Pahor je na novinarski konferenci po pogovorih s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović in avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem menil, da EU širitve na Zahodni Balkan ne sme videti kot tehnični problem, temveč je to zapleten politični proces in mu je zato treba posvetiti pozornost.

»Ne vidim druge priložnosti za mir, varnost, blaginjo, spravo, ne samo na Zahodnem Balkanu temveč širše v tem delu Evrope, kot vključitev teh držav v EU v razumnem roku.« »Če bo videla EU približevanje teh držav kot tehnični proces, ne politični, potem utegne zamuditi politično priložnost in ta prostor utegne postati prostor geopolitičnih trenj, namesto da bi imel evropsko perspektivo,« je še ocenil Pahor.

Avstrijski predsednik je EU označil za eno od pravilnih potez po drugi svetovni vojni in poudaril, da še »nismo pri koncu, temveč jo moramo razvijati naprej«. To po njegovih besedah zadeva tudi Zahodni Balkan. »A za vstop v unijo morajo za vse veljati enaka pravila,« je še dejal Fischer.

Z njim se je strinjala tudi Grabar-Kitarovićeva in dejala, da morajo imeti države, ki želijo postati članice unije, jasno perspektivo, pod pogojem, da vse izpolnijo enake kriterije. »Proces širitve je okrepil EU in se mora nadaljevati,« je poudarila.

Fischer pa je ob tem izrazil željo, da bi se Makedonija resno potrudila in prepričala članice unije, da je v zvezi s perspektivo članstva v EU naredila napredek.

Širitev unije bo tudi glavna tema konference v okviru procesa Brdo-Brioni 7. junija v Črni gori, na katero je povabljen tudi Fischer.

O sedanjosti in prihodnosti EU

Predsedniki so danes govorili tudi o sedanjosti in prihodnosti Evropske unije, brez katere po besedah Pahorja ne bi v miru obeleževali 70. obletnice konca druge svetovne vojne. Je pa vprašanje, ali obstoječa mentalna in institucionalna struktura EU ustreza potrebam prihodnosti. Danes lahko ugotavljamo, da EU trenutno ni najkonkurenčnejša na svetu in da so jo nekatere države prehitele. Kot je še dejal slovenski predsednik, rešitev vidijo v institucionalnih in drugih spremembah, ki morajo EU ohraniti konkurenčno in solidarno.

Danes so se zato dogovorili, da se bodo konec avgusta v avstrijskem Alpbachu vsi trije udeležili konference o evropski prihodnosti. Pahor je predlagal, da bi nanjo povabili tudi mlade, da bi skupaj ugotovili, kako bi bila unija konkurenčnejša in bolj solidarna.

Predsedniki so se v pogovorih dotaknili tudi nekaterih aktualnih vprašanj v svetu. »Lahko ugotovimo, da je varnostnih problemov danes več, kot jih mednarodna skupnost lahko reši,« je dejal Pahor in ocenil, da tudi Slovenija, Avstrija in Hrvaška lahko prispevajo k rešitvi konfliktov na miren način.

Avstrijski predsednik je pri tem izpostavil vprašanje ukrajinske krize oz. s tem povezanih odnosov med EU in Rusijo. Izrazil je željo, da bi se evropska politika po eni strani držala načela, da v 21. stoletju lahko spreminjamo meje le s pogajanji, po drugi strani pa bi priznala, da imata Evropa in Rusija veliko skupnega, skupnih interesov, in da morata biti druga do druge spoštljivi. To je po njegovem v interesu tako Bruslja kot Moskve.

»Ukrajinsko krizo lahko rešimo le s političnimi sredstvi ob upoštevanju suverenosti in ozemeljske celovitosti držav,« pa je menila hrvaška predsednica.

Po pogovorih še na sprehod po Logarski dolini

Predsedniki so se po pogovorih odpravili na krajši sprehod po Logarski dolini. Kljub neprijaznemu vremenu so se sprehodili po travniku od hotela, kjer so potekali pogovori, do bližnje kmetije.

Na programu so sicer imeli še obisk slapu Rinka, a so ga zaradi slabega vremena odpovedali.

Avstrijski predsednik, ki je, kot je dejal, v Logarski dolini prvič, je sicer na novinarski konferenci poudaril, da bi mu bilo tukaj všeč ob vsakem vremenu. »Neprimernega vremena ni, je le neprimerna obleka,« se je še pošalil.