Pahor v Makedoniji o Srbiji, Kosovu, BiH

V TV intervjuju Makedoniji priporoča »verodostojen kompromis« glede imena in »primeren odgovo«r Grčije.

Objavljeno
21. julij 2013 16.14
2.12.2012 Ljubljana, Slovenija. Novi predsednik RS Borut Pahor prihaja na oder, kjer bo nagovoril zbrane v novinarskem srediscu. Pahor je premagal Danila Turka z veliko razliko.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Skopje, Beograd - Predsednik republike Borut Pahor je ob nedavnem uradnem obisku v Makedoniji v intervjuju za tamkajšnjo televizijo Sitel med drugim ocenil, da si srbski predsednik Tomislav Nikolić zasluži priznanje za vse, kar je naredil, da bi Srbija napredovala na svoji poti proti EU, intervju povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

»Predsednik Tomislav Nikolić je kronal evropska prizadevanja Srbije. Imel je pogum, da stori to, česar si moj prijatelj (prejšnji srbski predsednik Boris) Tadić ni upal narediti,« je za televizijo Sitel ocenil Pahor.

Kot je dodal, je bil ob Nikolićevi izvolitvi za predsednika skeptičen, saj načeloma ne verjame »nikomur, ki je imel v preteklosti zelo nacionalno retoriko«.

Za Pahorja je sicer sporazum o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom, ki je bil dosežen aprila pod okriljem EU, ključ za stabilizacijo regije. Je tudi optimističen glede nadaljnjega približevanja Srbije uniji in verjame, da bo Beograd pri tem užival tudi podporo Nemčije.

»Mislim, da bi bila velika napaka, če EU ne bi razumela ogromnega napora pogajalcev Beograda in Prištine,« je dejal slovenski predsednik.

V intervjuju je sicer spregovoril tudi o drugih državah v regiji, med drugim o Makedoniji, katere napredek v smeri evroatlantskih integracij blokira Grčija zaradi spora glede uradnega imena Makedonije.

Pahor je izpostavil, da Makedoniji kot njen prijatelj svetuje, da »je treba znova ponuditi verodostojno pobudo za kompromis, ob kateri mednarodna javnost ne bo ostala ravnodušna«. »Jasno morajo videti, da je Makedonija pripravljena na kompromis,« je dejal in dodal, da se bo potem tudi od Grčije pričakoval primeren odgovor.

Glede BiH je ocenil, da država kljub številnim težavam ne bo razpadla in da Republika Srbska torej ne bo razglasila neodvisnosti, njegove besede povzema Tanjug.

»Nasprotno, mislim, da ima BiH potencial. To je večkulturna in večetnična država in iskreno mislim, ko rečem, da imajo Bosanci - tako Bošnjaki kot Srbi in Hrvati - zdrav razum in izkušnje, potrebujejo pa politično voljo, da se ustvari ustavna rešitev, ki jim bo omogočala sobivanje.«

Slovenski predsednik je nasprotnik oblikovanja »jugosfere«, kot je še povedal v intervjuju. »Mislim, da takšna ideja ni koristna. To bi bil prej korak nazaj kot pa naprej k formalnemu vključevanju teh držav v unijo v gospodarskem ali političnem smislu. Vsaka država mora sama izvesti reforme in se prilagoditi pravnemu redu EU,« je o tej ideji dejal Pahor.