Pahor veleposlanikom o majhnem, a žilavem narodu

Predsednik države in predsednik vlade sta gostila veleposlanike, ki zastopajo svoje države v Sloveniji.

Objavljeno
05. februar 2013 14.30
Posodobljeno
05. februar 2013 14.43
pahor
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Brdo pri Kranju - Predsednik republike Borut Pahor in njegova partnerica Tanja Pečar sta danes na Brdu pri Kranju gostila tradicionalni sprejem za diplomatski zbor ob pričetku novega leta. V nagovoru veleposlanikom je Pahor posebej izpostavil pomen gospodarskega dela diplomacije in interes Slovenije za večja tuja vlaganja.

Sprejema za diplomatski zbor se je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša s soprogo Urško Bačovnik Janša.

Predsedniška para sta prejela veleposlanike, ki zastopajo svoje države v Sloveniji. »Slovenija ima in želi imeti še več prijateljev v svetu,« je v nagovoru zbranim poudaril Pahor in dodal, da imajo strateške partnerice Slovenije v političnem in gospodarskem smislu prednostno pozornost, so pa vrata za poglobitev sodelovanja odprta vsem.

»V zadnjih letih smo se znašli v vrtincu finančne, gospodarske, socialne in moralne krize. Vendar naj ne bo nobenega dvoma. Za naš majhen, a žilav narod je značilno, da pokaže svoje najboljše vrline, ko je najtežje,« je dejal predsednik, ki je prepričan, da bomo v tem in prihodnjih letih s potrebno narodno složnostjo, strpnostjo in odločnostjo premagali težave in dobili nov zalet za prihodnje razvojne izzive in priložnosti.

Pahor je v nagovoru posebej izpostavil pomen gospodarskega dela diplomacije. Poudaril je interes Slovenije za večja tuja vlaganja. »Vem, da se glede tega vprašanja Slovenije drži slab sloves. Slovenska vlada je odločena to temeljito spremeniti, osebno pa bom dal v okviru svojih pristojnosti in možnosti temu stremljenju odločno podporo,« je zagotovil in dodal, da bo temu bržkone podvržena tudi vloga diplomacije in temu primerna modernizacija slovenske diplomatske mreže.

Pahor se je v nagovoru dotaknil sodelovanja Slovenije z drugimi državami in mednarodnimi organizacijami. Izpostavil je ratifikacijo pogodbe o pristopu Hrvaške k Evropski uniji, ki je in bo v teh mesecih v ospredju pozornosti, ter dodal, da se Slovenija iskreno veseli vstopa nove članice, prijateljske Hrvaške v EU. »Slovenija in Hrvaška bosta kot članici Evropske unije še uspešneje nadaljevali proces poglobitve prijateljstva in vsestranskega sodelovanja,« je prepričan.

Glede prihodnosti EU je Pahor zelo naklonjen politični poglobitvi sodelovanja članic. Kriza je sicer pokazala na institucionalne in druge šibkosti sedanje ureditve, pri čemer Pahor ne izključuje možnosti, da bi o morebitni novi pogodbi državljani odločali na referendumu. Velik pomen pa Pahor daje tudi zvezi Nato, pri čemer si bo Slovenija prizadevala, da bi globalne, politične in gospodarske spremembe potekale na miroljuben način.