Kandidat za mandatarja najverjetneje Cerar

NSi bo o nadaljnih pogajanjih odločala po prejemu novega osnutka pogodbe. Ima kandidat Miro Cerar večino v DZ?

Objavljeno
11. avgust 2014 11.05
Posodobljeno
11. avgust 2014 11.25
Cerar pri Pahorju
Mo. H., An. B., notranja politika, Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Mo. H., An. B., notranja politika, Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Borut Pahor, ki si zakonsko sicer lahko vzame čas do septembra, je napovedal, da bo svoj predlog za mandatarja v parlament poslal v začetku prihodnjega tedna. Nagiba se k predlogu, da bi za mandatarja predlagal predsednika SMC Mira Cerarja.

V tem tednu se bo zato z vsemi poslanskimi skupinami posvetoval o kandidatu. Mandatar je izvoljen z navadno večino.

Pri Pahorju je bila najprej na vrsti zmagovalka volitev SMC, ki je šefu države za mandatarja predlagala svojega voditelja Cerarja.

Z vodjo poslanske skupine SMC Simono Kustec Lipicer pred sestankom nista dala izjave, po sestanku pa sta sporočila, da je bil pogovor s Pahorjem »dolg, bogat in konstruktiven«. Strinjali so si tudi, da si želijo tesnega sodelovanja DZ, predsednika republike in vlade.

Na pogovor v predsedniško palačo v torek prihajata vodji druge in tretje največje poslanske skupine Jože Tanko (SDS) in Franc Jurša (Desus). V sredo bodo na vrsti še Matjaž Han (SD), Luka Mesec (ZL), Matej Tonin (NSi), Jani Möderndorfer (Zaab) ter predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti Roberto Battelli in Laszlo Gönz.

To je vrstni red glede na zastopanost strank v parlamentu.

Najverjetnejšega mandatarja Cerarja čaka še odločilni del koalicijskih usklajevanj. Minuli teden je po drugem krogu usklajevanj napovedal, da bo predvidoma do jutri, do torka, pripravil dopolnjen osnutek koalicijski pogodbe, a se po nekaterih informacijah to še ne bo zgodilo.

NSi o vstopu v koalicijo v sredo zvečer

Matej Tonin, vodja poslanske skupine je po današnjih koalicijskih pogajanjih dejal, da do zaključkov danes niso prišli, saj so se pogovarjali o temah, za katere v prvem krogu ni bilo časa. Tonin pravi, da zato stičnih točk še ne more našteti, saj da bodo te znane jutri, ko bo SMC objavila drugi osnutek pogodbe. »Takrat bomo videli, katere od naših predlogov so upoštevali,« je dejal Tonin, ki še vedno poudarja, da je za NSi ključna reforma zdravstvenega sistema, sodnega, davčnega, pokojninskega in reforma trga dela. O vstopu v koalicijo oziroma nadaljnih pogajanjih bo potem, najverjetneje v sredo zvečer, odločil izvršilni odbor stranke, je še dejal Tonin.

O vsebini koalicijske pogodbe ni želel govoriti niti predsednik SD Dejan Židan. Ta je po drugem krogu pogajanj dejal, da gredo pogovori v pravo smer - v social-demokratsko - in to bo osnova za glasovanje o mandatarstvo. Židan ni hotel komentirati kadrovskih dogovorov, saj bodo ti potekali šele proti koncu tega tedna. Konferenca SD bo v vstopu v koalicijo odločala po 22. avgustu, je še dejal Židan.

SMC se jutri sestane še z Zaab in Desusom. Cerar je danes komentiral, da iz morebitne skupne koalicije ne izključujejo nobene stranke, saj da je ostalo še veliko odprtih vprašanj.

Po zadnjih pogajanjih se je v grobem izrisal možni koalicijski trojček SMC-Desus-SD, ki bi imel v parlamentu 52 glasov podpore. V NSi, kjer s SMC doslej niso našli dovolj skupnih imenovalcev za koalicijsko sodelovanje, pričakujejo, da bodo strankini pogajalci pred posveti pri predsedniku republike še enkrat poskušali doseči kompromis.