Pahorja bosta med prvimi podprla Kontič in Meh

V ponedeljek bosta kandidaturo Boruta Pahorja podpisala strankarska kolega  - župan Velenja in poslanec SD.

Objavljeno
14. avgust 2012 14.04
B. P., Celje, Ni. Č., Delo.si
B. P., Celje, Ni. Č., Delo.si
Velenje - V ponedeljek bodo neuradni predsedniški kandidati lahko začeli zbirati podpise volivcev in poslancev za vložitev kandidature za predsednika republike. 20. avgust je namreč dan, ko začnejo teči volilna opravila.

Socialni demokrati, ki bodo na volitvah podprli svojega bivšega predsednika Boruta Pahorja, so sporočili, da bosta na Upravni enoti Velenje v ponedeljek zjutraj med prvimi pobudo za Pahorjevo kandidaturo podpisala strankarska kolega župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič in poslanec SD Srečko Meh.

Pogoji za predsedniško kandidaturo

Kandidate za predsednika republike lahko predlagajo poslanci, politične stranke in volivci.

Če se kandidat za predsedniško funkcijo poteguje s podporo poslancev, potrebuje deset njihovih podpisov, če na volitvah nastopi s podporo volivcev, pa najmanj 5000 podpisov volilnih upravičencev.

Politične stranke kandidate določijo po postopku, določenem z njihovimi pravili, kandidata pa lahko predlaga tudi dvoje ali več političnih strank. V tem primeru potrebujejo podpise najmanj treh poslancev.

Kandidature, ki jim morajo kandidati priložiti soglasje, se bodo lahko vlagale do 17. oktobra, do 22. oktobra pa lahko kandidati soglasje še umaknejo.