Pahorju se mudi z izbiro naslednika Pirc Musarjeve

Če do 26. maja v DZ ne bodo potrdili novega kandidata, bo urad informacijskega pooblaščenca brez vodstva.

Objavljeno
09. april 2014 09.53
Posodobljeno
09. april 2014 15.00
DZ
Nina Čakarić, Delo.si
Nina Čakarić, Delo.si
Ljubljana - Predsedniku države Borutu Pahorju, ki je nedavno imel težave z imenovanjem vodstva KPK, se zdaj mudi z iskanjem kandidata, ki bo nadomestil dosedanjo informacijsko pooblaščenko.

Nataša Pirc Musar namreč odhaja z urada skoraj dva meseca pred koncem svojega mandata, ki se uradno izteče 15. julija. Že 26. maja bo namreč prevzela mesto generalne direktorice RTV Slovenija. Nihče ni vedel, da bo Pirc Musarjeva izbrana, zato je njen predčasni odhod z mesta pooblaščenke Pahorja gotovo presenetil.

Pirc Musarjeva presenetila Pahorja

Če Pahor ne bo kmalu našel primernega kandidata, ki bi dobil večino v parlamentu, bo urad informacijskega pooblaščenca brez vodstva. Pirc Musarjeva je za Delosicer dejala, da bo namestnikom dala polna pooblastila za vodenje vseh pravnih postopkov in tekočih poslov, zato težav ne bi smelo biti. Meni tudi, da ima Pahor za izbor njenega naslednika dovolj časa.

Kako daleč so postopki, v Pahorjevem uradu niso razkrili. Tako tudi ni znano, kdo so kandidati, ki se bodo potegovali za ta položaj. V uradu so povedali le, da so z aktivnostmi za oblikovanje predloga začeli januarja.

Pahor ima na voljo dva postopka za izbiro kandidata. Lahko ga izbere sam ali preko javnega poziva, ki pa še ni objavljen.

Predlog za novega informacijskega pooblaščenca bo predsednik države poslal v parlament, ki kandidata imenuje z navadno večino.

***

Za informacijskega pooblaščenca je lahko imenovana oseba, ki je slovenski državljan, ima univerzitetno izobrazbo, ima najmanj pet let delovnih izkušenj in ni bila pravnomočno obsojena na nepogojno kazen zapora. Imenovana je za pet let, z možnostjo ponovnega imenovanja. (Vir: Zakon o informacijskem pooblaščencu)