Palestinska država je za Slovenijo dejstvo, dilema je, kdaj jo priznati

Vlada se želi najprej posvetovati z DZ, ki ima pristojnost priznati nove države, je dejal šef slovenske diplomacije Erjavec.

Objavljeno
02. julij 2015 18.22
Karl Erjavec zunanji in (začasni) minister za zdravje med intervjujem v Ljubljani 18.decembra 2013.
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Koalicijske stranke, opozicijske ZL in Zaab ter vlada podpirajo priznanje neodvisne države Palestine, medtem pa so v NSi in še bolj v SDS zadržani do te poteze. Razlika med podporniki priznanja palestinske države je le v vprašanju, kdaj naj se to zgodi - del opozicije želi to storiti takoj, vlada pa bi počakala na primeren trenutek.

Vprašanje priznanja palestinske države se je danes lotila tudi vlada, a konkretnih in končnih sklepov ni sprejela. »Razhajanj o priznanju Palestine ni. Vprašanje je le, kdaj naj to storimo, da bi imela slovenska poteza čim večji učinek,« je dejal šef slovenske diplomacije Karl Erjavec. Vlada se želi o tem posvetovati tudi z državnim zborom oziroma odborom za zunanje zadeve, saj je pristojnost priznavanja novih držav v rokah parlamenta in ne vlade, je pojasnil Erjavec razloge za prekinitev razprave o Palestini na vladi.

Erjavec meni, da je akt o priznavanju Palestine veliko bolj odmeven in sporočilen, če to stori več držav članic EU hkrati. »Samo slovensko priznanje bi lahko hitro zvodenelo. Zato si želimo, da bi nas več držav sprejelo to odločitev,« je dejal Erjavec. Prav lahko se zgodi, da bi se v prvi skupini znašli Slovenija in Irska, dodaja. Bo pa vlada na eni od prihodnjih sej sprejela tudi sklep, da bo Slovenija sama priznala Palestino, če se do konca leta izkaže, da so se ostale članice EU odločile še čakati.

Naslednje leto

Šef slovenske diplomacije je v oceni sedanjega razpoloženja med članicami EU glede palestinskega vprašanja dejal, da je izjemno malo možnosti, da bi letos katera od držav priznala Palestino. Je pa pričakovati, da bi se jih prihodnje leto odločilo več, če se pogajalski proces med Palestinci, Izraelom in mešano pogajalsko skupino, ki jo sestavljajo OZN, ZDA, EU in Rusija, ne bi iztekel dobro. »Priznanje nove države je treba razumeti tudi kot obliko pritiska,« pravi Erjavec.

Šef slovenske diplomacije posebnih ukrepov s strani Izraela ne pričakuje. Erjavec je spomnil, da je Vatikan že priznal Palestino, prav tako Švedska, vrsta parlamentov (Velika Britanija, Belgija, Francija, Luksemburg) pa je tudi že pozvala svoje vlade, naj priznajo novo državo na tleh Bližnjega vzhoda.

Državni zbor je sicer že pred sedmimi meseci pozval vlado, naj pripravi primeren zakonodajni akt in ga vloži v proceduro, ki bi omogočal priznanje Palestine. Ker se to do zdaj ni zgodilo, sta poslanski skupini ZL in Zaab s podporo poslancev SD pretekli teden sami vložili predlog o priznanju Palestine. Zunanji minister Erjavec vztraja, da je edino prav, da bi akt o priznavanju palestinske države pripravila vlada, se pa bo pred končno odločitvijo posvetovala z državnim zborom. Dilem torej ni, pravi Erjavec, Slovenija bo Palestino zagotovo priznala, le vprašanje časa je sedaj odprto.