Papirnato sodelovanje med policijo in vojsko

Klemen Grošelj o učinkih dogovora: Podpisnici naj raje rešujeta resne zadeve, denimo helikoptersko reševanje.

Objavljeno
18. november 2013 13.57
Vojska in policija
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika

Ljubljana - Kljub obojestranskemu zadovoljstvu prvega policista in prvega vojaka v državi ob podpisu sodelovanja med policijo in Slovensko vojsko sam podpis nima finančnih učinkov. »Boljše delovanje« in »bolj racionalna izraba virov« je tako rekoč vse, kar prinaša danes podpisani letni načrt sodelovanja za leto 2014.

Policija in Slovenska vojska načrt podpišeta vsako leto. Doslej so o tej gesti sodelovanja pripravili na spletnih straneh obeh institucij zgolj kratko vest, letos pa so posebej o tem priredili novinarsko konferenco.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič in generalni direktor policije Stanislav Veniger sta novinarjem lahko ponudila le pohvalo o »dobrih medsebojnih odnosih«. Glede morebitnih finančnih učinkov podpisa pa so tudi njuni kabinetni sodelavci, s katerimi smo govorili po dogodku, zmajevali z glavo, češ »saj sploh ne gre zato. Ne gre za denar, gre za reciproriteto.«

Danes podpisani načrt na enajstih straneh predvideva izmenjavo predavateljev na internetnem izobraževanju, njihovo skupno šolanje na policijski šoli za tuje jezike, vojaki pa bodo policistom ponudili svoj večnacionalni center odličnosti za gorsko bojevanje.

Policisti se bodo skupaj z vojaško policijo, denimo, urili v ju-jitsuju in drugih borilnih veščinah, skupaj se bodo tudi izpopolnjevali v protibombni zaščiti. Družno bodo preizkušali svoje sposobnosti za volanom šestkolesnih oklepnikov (valukov), načrt pa tudi (še vedno) predvideva medsebojno posojanje strelišč in vadbišč. Skupno bo tudi koriščenje vojaških tovornih vozil in hiabov, s katerimi sicer razpolaga 670. logistični bataljon.

Tudi na »kulturno-manifestativnem področju«, torej pri veteranskih aktivnostih, dnevnih odprtih vrat ali raznih praznikih bosta policija in SV nastopali z roko v roki.

Načrt vključuje še skupna urjenja za izvajanje protokolarnih nalog ter izmenjavo glasbil in notnega gradiva, omogoča pa tudi sodelovanje služb za odnose z javnostjo obeh organov, vojaškega vikariata in policijskega vikarja, obeh knjižnic in obeh muzejev.

Obrambni strokovnjak Klemen Grošelj podpisu ne pripisuje kakšne večje teže. Pri tem, ko opozarja na ustavne in mednarodne omejitve policijsko-vojaškega sodelovanja, je tudi pripomnil, naj podpisnici raje rešujeta »resne zadeve, kot sta helikoptersko reševanje in reševanje v hujših nesrečah«.