Parlament se bo vrgel v preiskavo iranskega pranja denarja v NLB

Na pobudo SMC bodo ugotavljali tudi politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v letih 2009 in 2010.

Objavljeno
11. julij 2017 16.07
Miha Jenko
Miha Jenko

Ljubljana – Na pobudo in s podpisi poslancev SMC je državni zbor odredil parlamentarno preiskavo za morebitno spremembo zakonodaje, ki bi, izhajajoč iz sumov domnevnega iranskega pranja denarja v Novi Ljubljanski banki, urejala preprečevanje pranja denarja in financiranje terorizma.

V NLB naj bi se v letih 2009 in 2010 prek 9000 nakazil iz iranske banke domnevno oprala približno milijarda dolarjev. Po besedah predlagatelja Janija Möderndorferja (SMC) bo preiskava zajela tudi ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij v času domnevnega pranja denarja.

»Zaradi posledic domnevne zlorabe NLB s strani državljanov Islamske republike Iran so razjasnitev vseh dejstev in okoliščin, ocenitev dejanskega stanja in ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij najboljša zaščita pred negativnimi učinki, ki jih lahko povzroči domnevna vpletenost banke. Nepojasnjene okoliščine domnevne zlorabe banke ne ogrožajo le ugleda in tržne vrednosti banke same, temveč tudi ugled celotnega finančnega sektorja v Sloveniji, mednarodni ugled Slovenije v Združenih narodih in med državami članicami EU,« je prepričan predlagatelj.

Ob ustanovitvi še ene bančne preiskovalne komisije je kar nekaj začudenja izzvalo tudi dejstvo, da pobuda zanjo prihaja iz vrst največje vladajoče stranke, in to v času, ko se bližajo volitve.

Bojan Dobovšek iz PS nepovezanih poslancev se je pri tem vprašal, kakšen bo resnični namen te nove komisije – gre samo za propagando, se bo skušalo otežiti delo že obstoječih komisij – ob dejstvu, da imajo vlada in predlagatelji v rokah vse ključne politične funkcije in ministrstva za odkrivanje tovrstne kriminalitete.

Tudi Branko Grims (SDS) se je vprašal po razlogih za ustanovitev nove preiskovalne komisije, glede na to, da se z nečednimi posli v slovenskih bankah že ukvarjata komisija za ugotavljanje zlorab v bančnem sistemu in komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb.