Parlamentarni vrh danes odpade

Sestanek parlamentarnega vrha bo 5. maja ob šestih popoldan. Tema: Fiskalno pravilo in protikrizni ukrepi.

Objavljeno
25. april 2013 16.09
Ni. Č., An. B., Delo.si
Ni. Č., An. B., Delo.si

Ljubljana - Po zdaj že uradnih informacijah odpade za danes predviden sestanek parlamentarnega vrha, na katerem bi predsednica vlade Alenka Bratušek predstavila obljubljene izračune, kakšne posledice bi imela uveljavitev fiskalnega pravila leta 2015 - tudi na pokojnine, plače, socialne transferje.

Po tem, ko je predsednik SDS Janez Janša na današnji novinarski konferenci sporočil, da na sestanek ne bo nikogar iz vrst SDS, ker se pripravljajo na kongres stranke 11. maja, smo izvedeli, da je sestanek odpovedal celoten parlamentarni vrh. Srečati bi se morali predsedniki parlamentarnih strank, vodji poslanskih skupin ter poslancev narodnostnih skupnosti.

Sestanek je včeraj, potem ko je vlada objavila osnutek nacionalnega reformnega programa, sklicala Bratuškova

DZ je nazadnje o fiskalnem pravilu razpravljal na izredni seji 11. aprila, ko je sklenil odločanje prestaviti na 7. maj. Dogovorili so se, da bo vlada do takrat na podlagi spremenjenih makroekonomskih izhodišč pripravila nove izračune in na tej podlagi bo DZ odločil, ali je treba besedilo fiskalnega pravila spremeniti.

Jani Möderndorfer je danes za Delo komentiral odpoved sestanka. Dejal je, da »v politiki vsak dan rečemo dobro jutri in dober dan. Moramo se pogovarjati in tako vzpostaviti tisto komunikacijo, ki je najbolj potrebna, če se želimo na koncu tudi kaj dogovoriti«.

Po njegovem mnenju je predsednica vlade Alenka Bratušek z razumevanjem sprejela zasedenost največje opozicijske stranke in zato predlagala nov datum, to je nedelja 5. maj ob šestih popoldan.

Möderndorfer je dejal še, da verjamejo, da bodo takrat v miru predelali vse kar je potrebno in sklenili konsenz, »da lahko nadaljujemo s fiskalnim pravilom v vrstnem redu, kot smo ga že dogovorili«.