Parlamentarni vrh pred glasovanjem o fiskalnem pravilu

Janez Janša bo jutri še enkrat preveril možnosti za vnos fiskalnega pravila v ustavo. Glasovanje bo v petek.

Objavljeno
18. julij 2012 16.07
T. S., notranja politika, Pi. K., Delo.si
T. S., notranja politika, Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Premier Janez Janša je za četrtek sklical sestanek vodij parlamentarnih strank, da bi še enkrat preveril možnosti za vnos fiskalnega pravila v ustavo. O tem naj bi DZ odločal v petek. Za zdaj kaže, da predlog nima potrebne podpore, Janša pa v torek ni izključil možnosti, da bi na sprejem predloga vezal zaupnico.

S tem, je po informacijah Dela, presenetil celo koalicijske partnerice, ki o tem niso bile obveščene. Jutri bo sicer tudi sestanek koalicijskih partneric, dokončna odločitev, ali bo šel Janša v parlament po zaupnico, pa bo padla na večernem sestanku izvršilnega odbora SDS.

»Če ni toliko razuma, da bi ljudje, ki so velikokrat javno prisegli, da bodo podprli fiskalno pravilo, držali besedo, in bi ljudje, ki razumejo situacijo, postavili interes države pred lastni interes ali interes stranke, potem ni izhoda tej koaliciji, « je včeraj dejal premier.

Danes pa se je na izjavo Janše odzval tudi predsednik Državljanske liste Gregor Virant, ki je dejal, da ni čas za zaupnice, nezaupnice in interpelacije, temveč čas za to, da se »politične glave čez poletje malo ohladijo, da potem zgodaj jeseni zavihamo rokave, pljunemo v roke in nadaljujemo s trdim delom.«

Virant pa je že včeraj dopustil možnost preložitve odločanja na jesen, če bi se izkazalo, da bi lahko do takrat dobili manjkajoče glasove za dvetretjinsko podporo ustavnim spremembam. Na načelni ravni ima fiskalno pravilo zagotovljenih 54 glasov poslancev, šest premalo.