Patria: O zastaranju bo odločila sodnica

Brez odločitve: Še vedno ni jasno, ali je sodni postopek proti Janši zastaral danes ali bo čez dve leti.

Objavljeno
10. avgust 2015 16.53
Janez Janša na sodišču v Ljubljani, 19. marca 2014
Urban Červek, ozadja
Urban Červek, ozadja
Ljubljana – Okrožna sodnica Tanja Lombar Jenko, ki vodi ponovni postopek v zadevi Patria, še ni odločila o morebitnem zastaranju primera. O tem imajo tudi pravniki različna mnenja.

Iz okrajnega sodišča v Ljubljani, kamor je ustavno sodišče z razveljavitvijo sodb v primeru Patria te poslalo v ponovno odločanje, so sporočili, da sodnica intenzivno dela na zadevi vse od dodelitve dalje. »Na vprašanja o tem, kdaj točno bo odločitev sprejeta in kakšna bo, pa še ni mogoče podati odgovorov,« je sporočila predsednica sodišča Vesna Pavlič Pivk.

Desetletni zastaralni rok bi se lahko po nekaterih interpretacijah iztekel že danes. Predsedniku SDS Janezu Janši obtožnica očita, da je kaznivo »sprejemanje daril za nezakonito posredovanje« zagrešil med 10. in 22. avgustom 2005, torej bi morala zadeva zastarati, ker je deset let zastaralni rok za kazniva dejanja, za katera je zagrožena zaporna kazen nad letom dni.

Ni še konec ...

Janšev odvetnik Franci Matoz meni drugače, po njegovem zadeva Patria zastara šele čez dve leti, pri tem se sklicuje na ustavno odločbo ustavnega sodišča iz leta 2008, v kateri je zapisalo, da mora biti postopek v primeru razveljavitve pravnomočne sodbe pravnomočno končan najpozneje v dveh letih po razveljaviti. Obrambi, trdi Matoz, ki je prepričana o Janševi nedolžnosti, je namreč v interesu, da se sojenje zaključi (s po njihovem mnenju oprostilno sodbo), saj bi v primeru zastaranja primer za vedno ostal pravno nezaključen.

... ali pač

Odvetnik Antona Krkoviča Jože Hribernik, nasprotno, meni, da bo zadeva zastarala že zdaj in ne čez dve leti. Pri Antonu Krkoviču in Ivanu Črnkoviču, ki jima je ustavno sodišče prav tako razveljavilo obsodilni sodbi, pa naj bi, glede na očitek iz obtožnice, primera zastarala 3. septembra.

Od krivde do ustavnega sodišča

Janšo, Krkoviča in Črnkoviča je ljubljansko okrajno sodišče 5. junija 2013 spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov Patria. Janšo je obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev. Sodbe je aprila lani potrdilo višje sodišče, vrhovno pa je novembra zavrnilo zahteve za varstvo zakonitosti.

Vsi trije so morali na prestajanje kazni v zapor na Dobu, nato je ustavno sodišče 12. decembra Janšo izpustilo na prostost z začasnim zadržanjem izvršitve sodbe, medtem ko ustavni sodniki prošnje Krkoviča in Črnkoviča za zadržanje izvršitve sodbe niso uslišali, zato sta morala do dokončne odločitve aprila letos ostati v zaporu.

Odločitev o razveljavitvi sodbe je ustavno sodišče sprejelo soglasno, pritrdilni ločeni mnenji pa sta podala sodnica Jadranka Sovdat, ki se ji je pridružil Miroslav Mozetič, in Mitja Deisinger. Sodnik Jan Zobec pa je bil pri odločanju izločen. Sodniki so odločili, da je bila obsojenim kršena pravica do nepristranskega sojenja, saj sodišče iz vseh ugotovljenih dejstev zgodovinskega dogodka ni izluščilo tistih dejstev, ki omogočajo zanesljivo sklepanje o obstoju zakonskih znakov »sprejem« oziroma »dajanje« obljube nagrade. »Ker sodišče ni ravnalo v skladu z zahtevami, ki izhajajo iz načela zakonitosti v kazenskem pravu, višje sodišče in vrhovno sodišče pa teh kršitev nista odpravili, je ustavno sodišče vse sodbe razveljavilo zaradi kršitve prvega odstavka 28. člena ustave«, so zapisali v odločbi.