Patria: pred sodbo temperatura raste

Izida sojenja, ki je trajalo skoraj dve leti in pol, ni mogoče napovedati. Protesti pred sodno stavbo kot v njej.

Objavljeno
04. junij 2013 22.37
T. S., An. B., M. V., notranja politika
T. S., An. B., M. V., notranja politika

Ljubljana - Sodnica Barbara Klajnšek bo danes izrekla sodbo trojici obtoženih v zadevi Patria - nekdanjemu premieru Janezu Janši, brigadirju Tonetu Krkoviču in direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču. Podporniki in nasprotniki Janše bodo spet pred sodiščem.

Obe skupini na socialnem omrežju Facebook napovedujeta, da se bosta na Tavčarjevi 9 zbrali pred dopoldanskim izrekom sodišča v večjem številu kot v ponedeljek, ko se je zbralo približno petsto ljudi. Udeležbo je doslej potrdilo več sto posameznikov iz obeh taborov. Posebnega programa ne predvideva nobena od strani, organizatorji pa shodov niso prijavili policiji.

Po informacijah Dela policija sicer ne predvideva posebnih ukrepov, čeprav bo varnost okrepljena tako pred sodno stavbo kot v njej.

Izida sojenja na ljubljanskem okrajnem sodišču, ki je trajalo skoraj dve leti in pol, ni mogoče napovedati. Tožilstvo, kot je znano, trojici obtoženih očita vpletenost v obljubo po dajanju daril za posel s finsko Patrio. Janez Janša, Ivan Črnkovič in Tone Krkovič, ki jim grozi 24 oziroma 22 mesecev zapora in 37.000 evrov denarne kazni, pričakujejo oprostilno sodbo.

Stranka SDS je sicer včeraj presenetila z objavo celotnega zvočnega posnetka zaključnih besed Janeza Janše na sojenju. Snemanje namreč v sodni dvorani ni dovoljeno; če bi obtoženci, odvetniki ali novinarji govor posneli, bi s tem kršili sodni red.

Po neuradnih informacijah gre za »uradni« posnetek sodišča, za katerega je zaprosil Janšev odvetnik Franci Matoz in ga tudi dobil, seveda ne za javno objavo. Čeprav gre za precedens, pravnih posledic ravnanja SDS ne bo, saj Janez Janša - z objavo je šlo namreč za poseg v njegove pravice - zagotovo ne bo ukrepal proti lastni stranki.

Da bo izrek sodbe, ne glede na to, kakšen bo, zaznamovala izredna seja državnega zbora, ki jo je zaradi stanja v pravosodju sklicala SDS, ni dvoma. Kdaj se bo seja, ki je sklicana za 12. uro, začela, še ni jasno, saj je predsednik odbora za pravosodje Branko Grims (SDS), ki mora pripraviti poročilo za izredno sejo, brez obrazložitve sejo po osmih urah prekinil. Nekateri pravijo, da v SDS želijo počakati na razglasitev sodbe.

Razprava pa je potrdila, da politike v prepričanju, da je čas za ukrepanje, ni mogoče omajati. Toda med opozicijo in koalicijo se je pokazala razlika, po kateri poti iti, da bi dosegli želeni cilj, to je učinkovitejše pravosodje. Medtem ko opozicija pot vidi predvsem v povečevanju odgovornosti vodilnih v pravosodju - to je predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše in generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja - ter posameznih sodnikov in tožilcev, se koalicija zavzema še za to, da tudi izvršna in zakonodajna oblast opravita svoj del posla.

Sodba v primeru Patria: pritisk se stopnjuje

»Hvala vsem, ki ste danes pred sodiščem zahtevali vladavino prava in konec montiranih procesov,« je v ponedeljek zvečer na družbenem omrežju twitter svojim podpornikom, ki so se zbrali pred sodiščem in zahtevali oprostilno sodbo, sporočil Janez Janša.

Pred sodiščem bodo demonstracije tudi danes, zato bo, po naših informacijah, okrepljena varnost pred stavbo na Tavčarjevi pa tudi v njej. Koliko ljudi se bo zbralo, ni mogoče napovedati, je pa predsednik višjega sodišča Jernej Potočar že v ponedeljek izjavil, da se »v zadnjih štiridesetih letih ne spominja tako množičnih protestov« pred sodno palačo. Ali bo zaradi varnosti izrek sodbe zaprt za javnost, kot so včeraj špekulirali na družbenih omrežjih, pa bo odločila sodnica Barbara Klajnšek.

Ta je zadnje dni pod vse večjim pritiskom javnosti. Čeprav skladno s sodnim redom ni dovoljeno fotografiranje sodnikov in sodnic, razen če tega sami ne dovolijo, se je fotografija Klajnškove iz sodne dvorane včeraj znašla na enem od spletnih portalov. Kmalu so jo na zahtevo sodišča umaknili.

Prepoved fotografiranja je namenjena zaščiti sodnikov, saj so v preteklosti nekateri med njimi že bili tarče napadov. Spomnimo, da so pred štirimi leti neznanci pred hišo sodnice Turk Lukanove v Radovljici sprožili razstrelivo.