Peinkiher odgovarja Gorenaku: Orožja nisem prevzel

»Ker sem strpen človek, tudi strpno odgovarjam na žaljiva in zlonamerna vprašanja.«

Objavljeno
08. julij 2014 20.14
Posodobljeno
09. julij 2014 09.00
Anton Peinkiher
Anton Peinkiher

Nekdanji vodja oddelka varnostne službe Mors Anton Peinkiher odgovarja na vprašanja, ki mi jih je na svojem blogu postavil trenutni poslanec slovenskega parlamenta Vinko Gorenak.

Ali Anton Peinkiher Janeza Janšo obtožuje »trgovine z orožjem« zato, da bi prikril svojo lastno početje na tem področju?

Anton Peinkiher je od maja 1990, takrat še kot častnik JLA, zaposlen v poveljstvu ljubljanskega korpusa vse do 31.05.1991 intenzivno obveščevalno deloval v korist procesa osamosvajanja. Ves ta čas sem izjemno veliko tvegal, tako sebe kot družino, da bi lahko izpolnil mojo zavezo branjenja svoje domovine - Slovenije.

Od 01.06.1991 do novembra 1993 sem bil vodja analitike in obveščevalnega področja v takratnem VOMO, prav to področje pa je bilo zelo pomembno pri zagotavljanju preverjenih obveščevalnih podatkov za potrebe državnega in vojaškega vodstva Slovenije v ključnih letih nevarnosti za Slovenijo.

Nikdar nisem izvajal lastno početje na področju »trgovine z orožjem«, to zelo dobro vedo vsi: od mojih takratnih sodelavcev do predstojnika VOMA, državnih sekretarjev in samega takratnega ministra za obrambo Janeza Janše. Če bi kaj takega počel, bi se to vedelo že takrat in ugotovilo v več kot 20 letih vseh vrst varnostnih, kriminalističnih, internih in parlamentarnih preiskav.

Gospod Gorenak, od kod naenkrat prav vam takšna ideja, da naj bi jaz kaj takega počel? Če morate biti trobilo Janše po strankarski pripadnosti, ne mešajte v to svoje infantilno početje še mene. Če pa Janši, kaj ni jasno in če je pozabil, kaj vse je počel pred 20 in več leti, pa naj vpraša mene, da ga spomnim.

To, da je bil Janez Janša nesposoben minister za obrambo, pa se dobro ve, saj je bil popolnoma nestrokoven in preveč svojeglav ter zlonameren, da bi zmogel učinkovito, zakonito in transparentno voditi obrambni resor. Po njegovi zaslugi je bilo v Sloveniji leta 1991 absolutno preveč žrtev, škode in uničenja, še več pa bi ga bilo, če ne bi vplivni ljudje iz Evrope preprečili maščevalni pohod JLA po Sloveniji, zaradi nepotrebno pobitih in ranjenih rekrutov JLA, med njimi tudi Slovencev.

Zakaj Anton Peinkiher o dvigih orožja in drugega materiala na reverz ni obvestil nadrejenih, oziroma, zakaj o tem ni bil obveščen takratni minister za obrambo Janez Janša?

Anton Peinkiher ni prevzemal ne orožje ne drug material, ne na reverz ne na drug način. Kaj v vojaški logistiki pomeni reverz, pa vam lahko razložim: skladiščnik izda na reverz - v uporabo sredstva, ki so last države (vojske), po uporabi pa se ta ista sredstva vrnejo v skladišče na osnovi izdanega obrazca, reverza. In samo za te namene lahko služi reverz.

Da vam pojasnim tudi naslednje: v tistih letih nisem bil pripadnik teritorialne obrambe, ampak uslužbenec upravnega dela Ministrstva za obrambo, zato jaz s skladišči in skladiščniki teritorialne obrambe nisem imel opravka, še manj pa z njihovimi sredstvi. Skladišča TO so bila v pristojnosti štabov TO, vključno z RŠTO in njihovimi poveljniki ter v pristojnosti organov in častnikov logistike teh štabov.

Vam je zdaj dovolj jasno, kako je delovalalogistika TO RS? O čem vse so poveljniki štabov tedaj obveščali Janšo ali ne, pa jaz res ne vem. O tem, kar me sprašujete, pa gotovo ne. Ker, kot sem vam že povedal, nisem imel ne pristojnosti ne opravka s skladišči TO.

Ali je Anton Peinkiher trgoval z orožjem za potrebe in po željah Milana Kučana?

To vprašanje je od vseh vaših vprašanj najbolj poniglavo in žaljivo. Anton Peinkiher nikdar ni trgoval z orožjem. Absurdno pa je, da napišete, da naj bi jaz to delal za potrebe in po željah Milana Kučana, ki je bil v obdobju 1990 - 1992 predsednik predsedstva RS ter v obdobju 1992 - 2002 predsednik države in s tem tudi vrhovni poveljnik TO in kasneje Slovenske vojske.

Ne glede na to, da ste stari več kot 50 let, bi od vas pričakoval več zrelosti in manj nesramnosti. Kolikor jaz vem, je svoje želje in potrebe vrhovni poveljnik vojske posredoval samo Janezu Janši kot obrambnemu ministru, ki je potem tudi izpolnjeval potrebe in želje Milana Kučana.

Če je šlo za prodajo orožja in opreme BIH (Izetbegovič je jamčil za plačilo v gotovini), je nujno potrebno pojasniti, kje so sredstva od te prodaje?

Na to vprašanje vam jaz ne morem odgovoriti, ker je nalogo izvajanja vojaške pomoči Hrvaški in BiH na ministrstvu za obrambo od leta 1991 izvajal samo tedanji minister Janez Janša. Torej je pravi naslovnik za tovrstne odgovore izključno Janez Janša, ki je bil minister za obrambo v obdobju od maja 1990 do marca 1994. Za vse na obrambnem področju je bil v tem času zadolžen in odgovoren Janez Janša, kar njega vprašajte.