Perhavčeva ne bo poslanka

Židanov sedež je zavrnil tudi Levanič. Ponudba zdaj Smodišu.

Objavljeno
22. marec 2013 10.09
Posodobljeno
22. marec 2013 10.09
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Državna volilna komisija bo parlamentu predlagala štiri nadomestne poslance, ki bodo nadomestili ministre. Pri petem, ki bo v državnem zboru nadomestil ministra za kmetijstvo Dejana Židana pa se je nekoliko zapletlo.

Po zakonu sedež pripade naslednjemu po rezultatu v volilni enoti, a se je Brigita Perhavec, ki je kandidiral v Murski Soboti, odločila, da ne bo nadomestna poslanka. Položaj je državna volilna komisija zato ponudila Dejanu Levaniču, ki je po rezultatu naslednji na vrsti.

Levanič, ki je na volitvah kandidiral na Ptuju, je bil poslanec že v prejšnjem sklicu. A se je tudi Levanič, ki v vladi prevzema položaj namestnika ministrice za delo, sedežu odpovedal. Državna volilna komisija zato zdaj preverja, ali bo sedež prevzel tretji po vrsti, to je Branko Smodiš, ki je za SD kandidiral v Ljutomeru.

DVK je že odločila, da za poslanko namesto Romana Jakiča (PS) državnemu zboru predlaga Aleksandro Osterman, Stanka Stepišnika bo nadomestil Peter Oder, Tino Komel Aljoša Jerič in Gregorja Viranta Marko Pavlišič.