Peršak skoraj že v vladi

Premier čaka na predlog Karla Erjavca, ministra želi v vladi v nekaj tednih

Objavljeno
29. april 2016 17.21
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana - Vrzel v vladi, ki je nastala z odstopom ministrice Julijane Bizjak Mlakar, želi premier Miro Cerar zapolniti čim prej. Do srede maja bi novi minister moral biti v vladi. A da bi se postopki lahko začeli, mora Desus kandidata najprej predlagati.

Najbližje temu, da postane Desusov kandidat za ministra, je Tone Peršak, je že vse od odstopa ministrice Julijane Bizjak Mlakar slišati iz Desusa. A kot opozarjajo tudi posamezni poslanci, organi stranke še niso odločali in ni mogoče izključiti možnosti, da bo kandidatov več. Pokrajinski odbor Severne Primorske bi tako za ministra lahko ponudil nekdanjega ravnatelja gimnazije v Novi Gorici pa tudi kandidata stranke na zadnjih parlamentarnih in evropskih volitvah Bojana Bratino.

Do ministra do sredine maja

Seji izvršnega odbora in sveta stranke, ki bosta kandidata dokončno določila, še nista sklicani. Peršaka, ki je bil zadnja leta namestnik Bizjak Mlakarjeve, zaradi odstopa ministrice pa mu je funkcija ugasnila, je vlada ta teden že znova imenovala za državnega sekretarja. V torek se je Peršak tudi že pogovarjal s premierom Mirom Cerarjem. A na tem pogovoru še ni bil kot kandidat za ministra, opozarjajo v vladi.

Po informacijah iz premierovega kabineta bo Cerar poskušal doseči, da bi resor, ki ga je premier začasno dodelil ministru brez listnice, ta vodi urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazdu Žmavcu, pravega šefa dobil v prvi polovici maja.

Prihodnji teden, ko bodo zaradi praznikov le štirje dnevi, je to še malo verjetno, ker je v nekaj dneh vse uradne postopke težko izpeljati. Koga bodo predlagali za ministra, je stvar Desusa. Premier morebitne Peršakove kandidature ne bo nujno zavrnil.

Za mandat, ki bo trajal največ dobri dve leti, je težko najti kandidate, ki bi že imeli izkušnje z delom v vladi in kulturnim področjem. Kakšno Peršakovo pomanjkljivost pa bi lahko popravil sposoben državni sekretar, je slišati.

Peršaka si je za namestnika izbrala prejšnja ministrica Bizjak Mlakarjeva. A funkcija ni rezervirana za Desusove kadre. Ko je Peršak pred meseci napovedal odstop, bi državni sekretar skoraj že postal Igor Tršar, direktor javnih skladov za kulturo, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah v Trebnjem kandidiral za SMC.

Primer hitrega Žarnića

Pred letom, ko je državni zbor 9. aprila odstavil Janka Vebra (SD), je do imenovanja Andreje Katič 13. maja minilo več kot mesec dni. Postopek je bil nekoliko drugačen; Veber ni sam odstopil in v državnem zboru ga je stranka do konca branila.

Da je postopke mogoče izpeljati hitreje, je dokazal nekdanji premier Borut Pahor, ki je 27. januarja 2010 dosegel odstop Karla Erjavca na podoben način, kot je ta teden odstopila Bizjak Mlakarjeva. Že čez dobra dva tedna, 12. februarja, je bil v državnem zboru potrjen novi minister Roko Žarnić. Iz Desusa so takrat nekaj časa navijali, da bi minister postal Matjaž Zanoškar, ki bi Erjavcu s tem sprostil poslanski sedež. A se to ni zgodilo.

Žarnić je bil, kot so temu rekli takrat, predvsem strokovni minister, izvolitev katerega so podprli tudi posamezni poslanci opozicije, denimo Jože Tanko (SDS). Žarnič je v Desus vstopil, da bi postal minister, ko je Desus čez leto umaknil svoje kadre iz razpadajoče Pahorjeve vlade, pa je stranko zapustil, da bi ohranil položaj.