Peterle pred bitko v Strasbourgu: Imam možnosti za zmago

Ob Peterletu so kandidati za predsedniškega kandidata iz vrst EPP še Alain Lamassoure, Mairead McGuinness in Antonio Tajani.

Objavljeno
08. december 2016 17.26
jer/lojze peterle
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj − Bitka za prihodnjega predsednika evropskega parlamenta postaja čedalje bolj napeta in nepregledna. Evropski poslanec Alojz Peterle obravnava nepredvidljivost razmer kot eno od svojih prednosti.

V drugih političnih skupinah so sicer že izbrali svoje kandidate, desnosredinska evropska ljudska stranka (EPP) bo svojega izbrala prihodnji torek s tajnim glasovanjem ob robu zasedanja evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Ob Peterletu so kandidati za predsedniškega kandidata iz vrst EPP še Francoz Alain Lamassoure, Irka Mairead McGuinness in Italijan Antonio Tajani. »Ne pričakujem zmage v 1. krogu,« je napol v šali napovedal Peterle, ko je pred časnikarji uradno predstavljal svojo kandidaturo.

Samega sebe vidi kot unikatnega kandidata v okviru EPP. Je edini bivši premier (v vladi z več strankami), zunanji minister in kandidat iz katere od članic, ki so vstopile v EU leta 2004 ali pozneje. Je edini kandidat, ki je bil član konvencije o prihodnosti Evrope. Najbrž je edini pilot med kandidati in edini, ki igra ustno harmoniko. To je časnikarjem še dokazal z igranjem.

Dosedanji predsednik Martin Schulz je po mnenju Peterleta veliko naredil za vidnost, prepoznavnost parlamenta. Sam si je zadal za cilj, da bi bolje prisluhnil več kot 500 milijonom državljanov. To, da bi bil izbran kandidat iz katere od majhnih članic, bi po njegovem mnenju pripomoglo k zmanjševanju demokratičnega primanjkljaja v EU. Pokazali da bi, da ni vse v rokah nekaj velikih.

Peterle pričakuje, da bo levosredinska skupina socialistov in demokratov (S&D) spoštovala sporazum, po katerem bi EPP v drugi polovici predsedniškega mandata dobila predsedniški položaj. S&D je kljub temu poslala v boj svojega kandidata, Italijana Giannija Pittello, in razglasila, da sporazum za njih ne velja več.

To, da sta na čelu drugih institucij (evropske komisije in evropske sveta) politika iz EPP, Jean-Claude Juncker in Donald Tusk, po njegovem mnenju ne bi smelo imeti igrati nobene vloge. »Smo že imeli tri predsednike iz EPP in smo preživeli,« je povedal.

Ne zdi se mu najbolj primerno, da bi evropski parlament kot neposredno izvoljena institucija moral skrbeti za politično ravnotežje med institucijami EU. Poleg tega je bil sporazum po njegovih besedah sklenjen v evropskem parlamentu in ne med institucijami. Sicer sta iz S&D visoka zunanjepolitična predstavnica Federica Mogherini in vodja skupine z evrom Jeroen Dijsselbloem.

Nespoštovanje sporazumov in pravil je že sicer po njegovem mnenju eden od glavnih razlogov za krizo v Uniji. Položaj v Uniji je primerjal z izrednim stanjem. »Ni čas za ples na Titanicu,« je povedal. Po njegovem mnenju grozi, da se raznolikost v EU spremeni v delitev. Samega sebe predstavlja kot vključujočega kandidata, ki bi ga lahko podprle tudi poslanci iz drugih političnih skupin. EPP ima sicer 215 od skupno 751 poslancev.

Veseli ga, da je bitka v EPP za predsedniški položaj »odprta, demokratična igra«. Pravi, da je živel več kot štiri desetletja v komunizmu in da ve, kako deluje centralni komite. Takšno zakulisno odločanje mu ni všeč. »Če ne bi videl možnosti, ne bi kandidiral,« je povedal. Tudi v drugih skupinah so mu zagotovili, da so ga pripravljeni podpreti. Prednost predsednika evropskega parlamenta iz Srednje Evrope je, da je v tej regiji razvit občutek tako za sever in jug kot za vzhod in zahod.

Še ena od Peterletovih posebnosti je, da nima podpore vseh svojih rojakov znotraj poslanske skupine EPP. Trije poslanci SDS, ki so z njim v isti politični skupini, mu niso zagotovili podpore. Peterle tega ni želel komentirati. Neuradno je bilo sicer slišati, da bi ga bila trojica pripravljena podpreti, a da mora slediti odločitvi strankine centrale v
Ljubljani.