Peterle: Janša mi napoveduje vojno

Diskreditacija je bila po njegovih besedah kampanjska, njen namen pa izrazito cilja na status NSi.

Objavljeno
28. november 2014 12.03
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA

Ljubljana − Evropski poslanec Lojze Peterle opozarja, da so v krogu prvaka SDS Janeza Janše iz njegove udeležbe na razpravi Foruma 21 naredili konstrukt brez primere.

»Milan Kučan me je povabil na okroglo mizo, Janša mi napoveduje vojno,« pravi Peterle, ki je prepričan, da takšna diskreditacija cilja predvsem na stranko NSi.

Peterle si ni mislil, da bo njegova udeležba na nekem pogovoru o prihodnosti Evrope sprožila toliko in takšne odzive. Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, ni nikoli odklonil pogovora o prihodnosti Evrope, tako se je udeležil tudi Foruma 21.

Ta diskreditacija je bila po njegovih besedah kampanjska, široka in dobro organizirana, njen namen pa ni le škodovati njemu, pač pa izrazito cilja na status NSi, ki hoče profilirati krščansko identiteto in ima pred seboj kongres.

»S poglabljanjem polarizacije ne bomo prišli naprej«

Glede NSi je Peterle prepričan, da bo uspela in okrepila svoj status. »Recept je zelo jasen, igrati moramo svojo igro, ne pa se pustiti voditi na plesišče interesov zunaj nas,« poudarja. Opozarja tudi, da SDS na zadnjih volitvah ni dobila manj glasov zaradi NSi, tako da je »fronta proti NSi napačna«.

Glede na to, da je zaupanje v državo in politiko izjemno šibko, s poglabljanjem polarizacije ne bomo prišli naprej, prav tako ne s pripisovanjem slabih namenov, lepljenjem etiket in apriornim diskreditiranjem, še opozarja Peterle. Vsiljevanje polarizacije ob vsaki priložnosti pa vidi kot nasilje nad resnico.

Pred sobotnim kongresom NSi Peterle meni, da stranka ne potrebuje zamenjave na vrhu, aktualna predsednica Ljudmila Novak se mu namreč zdi veliko bolj jasna v programski orientaciji kot njen protikandidat Aleš Hojs. Ne vidi pa težav v Hojsovi kandidaturi, saj da jim soočenje pozicij na kongresu lahko pomaga pri razčiščenju, kaj morajo delati v prihodnje.

»Ni treba vsakogar, ki ni čisto na liniji SDS, razglasiti za izdajalca«

Sam sicer Hojsa nima za »eksponenta druge stranke«, a pravi, da se je fronta glede odnosov NSi s to stranko malo zaostrila. »NSi je suverena in samostojna stranka, ni treba vsakogar, ki ni čisto na liniji SDS, razglasiti za izdajalca,« poudarja Peterle.

Spregovoril je tudi o dogajanju na desnici in opozoril, da je slovenska pomlad na zadnjih volitvah dosegla najnižji rezultat doslej. Kot pravi, tranzicije v smeri demokratizacije, ki še ni zaključena, ne bomo sklenili z manj pomladnimi glasovi, pa tudi ne s polarizacijo med pomladnimi strankami.

Glede Janševe obsodbe v zadevi Patria Peterle ugotavlja, da prvak SDS pred vsakimi volitvami doživi pravosodno dejanje. »Obsojam vse, kar gre v Janševem primeru čez meje pravnega odnosa, ne morem pa vsega, kar se mu zgodi, razglasiti za konstrukt,« dodaja Peterle.

Želi pa si, da bi se Janši čim prej uspelo rešiti vseh obtožb, tudi zato, ker noče, da bi bil kdor koli od osamosvojiteljev spoznan kot človek, ki je bil vpleten v nečedne posle.