Pirati s polnimi jadri vstopili na politično sceno

Člani Piratske stranke Slovenije so štiriletni predsedniški mandat zaupali Roku Deželaku.

Objavljeno
17. oktober 2012 17.37
Posodobljeno
17. oktober 2012 17.45
PIRATSKA STRANKA
An. B., notranja politika
An. B., notranja politika

Ljubljana - Mala dvorana Kina Šiške je bila skoraj premajhna za vse, ki so želeli prisostvovati ustanovitvi Piratske stranke Slovenije (PSS).

Pirati so štiriletni mandat za vodenje stranke s 84 glasovi zaupali Roku Deželaku. Za predsednika stranke je kandidiral še Andrej Pogačar.

Stranka, ki napoveduje uvedbo interne neposredne demokracije, se bo posvetila ustanavljanju lokalnih celic.

Strankin visoki komisar za javnost Andrija Pusić je ob ustanovitvi dejal, da na politično sceno prihajajo s polnimi jadri in da so prve volitve, na katerih nameravajo sodelovati, evropske volitve leta 2014.

Drugih aktualno političnih tem niso odpirali.

Je pa generalni sekretar stranke Rok Andree ob ustanovitvi izrazil strankino nasprotovanje zakonu o elektronskih komunikacijah.

Okoli 200 članov PSS je na lokalni upravni enoti vložilo ovirjeno pristopno izjavo, kar je preseglo pričakovanja organizatorjev.  Članstvo je generacijsko presenetljivo raznoliko, med zagovorniki svobodnega interneta in reforme avtorskih pravic pa občutno prevladuje moški spol.

Piratske stranke delujejo tudi drugod po svetu. Največji uspeh so na lokalni ravni dosegli v Nemčiji, na evropski pa z uvrstitvijo v evropski parlament na Švedskem.