Nataša Pirc Musar: Koga je strah napovedanega pregleda poslovanja RTV?

O sporu Pirc Musarjeve z RTV Slovenija bo odločalo delovno in socialno sodišče.

Objavljeno
26. maj 2014 15.41
Posodobljeno
26. maj 2014 15.46
Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka v svoji pisarni v Ljubljani 21.marca 2014.
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Nataša Pirc Musar, ki je bila na začetku aprila izvoljena za generalno direktorico RTV Slovenija, zaradi odločitve programskega sveta, da ponovno izvede glasovanje o imenovanju direktorja, išče pravico na sodišču.

Danes je sporočila, da jo je upravno sodišče napotilo na delovno in socialno sodišče, saj imenovanje generalnega direktorja RTV Slovenije ni podvrženo nadzoru upravnega sodišča.

»Gre za imenovanje predstojnika javnega zavoda, v katerega oblastni organ države ali samoupravne lokalne skupnosti ni vključen. To pomeni, da ne gre za t. i. »javnopravno stvar«, kot je v utemeljitev svojega postopanja zapisala skupina programskih svetnikov, ampak za razmerje, ki ga ureja civilno pravo,« je zapisala.

Pirc Musarjeva meni, da je z odločitvijo upravnega sodišča postalo očitno, da na postopek imenovanja generalnega direktorja RTVS nikakor ni mogoče raztegniti sodne prakse upravnega sodišča iz primerov, ko direktorja imenuje organ republike, občine ali mesta. Kot je zapisala, je danes na RTVS naslovila zahtevo za sklenitev delovnega razmerja. »Če se v osmih dneh na mojo zahtevo ne bodo odzvali, bom varstvo prisiljena poiskati na delovnem sodišču.«

Programski svetniki so ponovno glasovanje o direktorju zahtevali, ker dva svetnika ne izpolnjujeta pogojev za to mesto. Prav eden izmed njiju naj bi prispeval odločilen glas za imenovanje Pirc Musarjeve. Njeno imenovanje je tako bilo nezakonito. Pirc Musarjeva je danes znova poudarila, da je državni zbor šele prejšnji četrtek odvzel mandat programskima svetnikoma Mihu Klunu in Matjažu Steržetu.

Zaradi tega, kot poudarja, »ni nobenega dvoma, da sta ob mojem imenovanju oba svetnika imela tako mandat kot tudi glasovalno pravico«.

»Sprenevedanje članov programskega sveta ne povzroča škode le meni, ampak ustvarja negotovost v javnem zavodu, v čigar korist so svetniki zavezani delovati. Sama si njihovega ravnanja res ne morem razlagati drugače, kot da gre za strah pred mojo napovedjo o preglednosti poslovanja RTV Slovenije,« še piše Pirc Musarjeva.

Programski svetniki so vnovično glasovanje izvedli prejšnji teden, a nihče od kandidatov niti v tretjem krogu glasovanja ni dobil potrebnih petnajstih glasov. Programski svetniki so zato podaljšali mandat direktorju Marku Filliju, četrti, zadnji krog glasovanja pa bodo izvedli najpozneje do prihodnjega petka. Odločali bodo med Fillijem in Pirc Musarjevo, ki se ji sicer letos konča mandat informacijske pooblaščenke.