Nataša Pirc Musar nima več veliko možnosti

V tretjem krogu glasovanja je izpadla. Četrti krog bo čez 14 dni. Zmagovalec mora dobiti 15 glasov.

Objavljeno
23. maj 2014 15.55
Posodobljeno
23. maj 2014 15.55
Ljubljana 03.07.2012 - Seja programskega sveta RTV.foto:Blaz Samec/DELO
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika
Ljubljana – V nedeljo se izteče mandat generalnemu direktorju RTV Slovenija Marku Filliju, a v ponedeljek javni zavod še vedno ne bo imel »polnomočnega« vodstva. Zaradi zapletov ob imenovanju vodstva so programski svetniki danes Filliju mandat le »podaljšali«.

Potem ko je bila v začetku aprila za novo generalno direktorico imenovana Nataša Pirc Musar, so se programski svetniki kmalu za tem odločili za ponovno glasovanje – ker dva svetnika (Matjaž Sterže in Miha Klun) nista izpolnjevala pogojev za opravljanje svetniške funkcije. Tako je večina presodila, da je bila Pirc Musarjeva na direktorsko mesto imenovana na neveljaven način.

Da Sterže in Klun ne sodita v programski svet, je nato odločil tudi državni zbor in sklenil, da jima zaradi povezovanja s političnimi strankami in sodelovanja v državnih organih preneha mandat. Svetniki so se – kljub zelo različnim mnenjem in pravnim interpretacijam – odločili za nove »volitve«. Znova so glasovali o vseh petih kandidatih, ki so se prijavili na razpis: Marku Filliju, Nataši Pirc Musar, Ljerki Bizilj, Romanu Kolarju in Marku Makaroviču.

Tokrat je že prvi krog naplavil dva favorita: Fillija, ki je zbral 13 glasov, in Pirc Musarjevo z 11 glasovi. Kar je precej zanimiv izplen, saj je Biziljeva aprila dobila kar veliko glasov. Iz tega je mogoče sklepati, da so se vsi tisti, ki niso navdušeni nad tem, da Pirc Musarjeva prevzame ertevejevske vajeti, odločili skoncentrirati glasove – za Fillija.

A tudi drugi krog ni prinesel zmagovalca: Filli je zbral 14 glasov, Pirc Musarjeva pa tako kot prej 11. Je pa odnesel Pirc Musarjevo z glasovalnih lističev. V tretjem krogu so namreč svetniki odločali le o Filliju. A da bi ga ustoličili, bi morali zbrati večino glasov vseh prisotnih (15), kar pa se ni izšlo, saj se je zanj znova opredelilo 14 svetnikov.

Tako bo programski svet o dveh kandidatih, ki sta prejela največ glasov, spet glasoval v roku 14 dni.

Danes pa bi lahko bilo tudi drugače. Svetnica Jelka Stergel je namreč predlagala, da bi odpravili sklep o ponovnem glasovanju, a ni dobila zadostne podpore. Na mesto v. d. generalnega direktorja je programski svet imenoval Fillija za največ eno leto, Nataša Pirc Musar, ki bi mandat morala nastopiti v ponedeljek, 26. maja, pa je že sprožila upravni spor.