Pirc Musarjevi očitajo poskus vplivanja na programski svet RTVS

V. d. programskega sveta je prepričan, da si Nataša Pirc Musar napačno interpretira odločitev upravnega sodišča.

Objavljeno
27. maj 2014 10.28
Posodobljeno
27. maj 2014 10.34
Ni. Č., Pi. K.,  Delo.si, STA
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Po mnenju v. d. predsednika programskega sveta RTVS Mitje Štularja zahteva Nataše Pirc Musar po podpisu pogodbe o zaposlitvi na mesto generalne direktorice RTVS predstavlja nedopusten pritisk ter poskus vplivanja na programski svet.

Komentiral je tudi odločitev upravnega sodišča in dejal, da to ni pritrdilo vsebinskim argumentom Pirc Musarjeve.

Upravno sodišče v Ljubljani se je namreč v zadevi imenovanja generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) izreklo za stvarno nepristojno in Pirc Musarjevo napotilo na ljubljansko delovno in socialno sodišče. Pirc Musarjeva je v ponedeljek na RTVS naslovila zahtevo za sklenitev delovnega razmerja. Pojasnila je, da če se v osmih dneh na njeno zahtevo ne bodo odzvali, bo varstvo prisiljena poiskati na delovnem sodišču, kamor jo je napotilo upravno sodišče.

Štular je o odločitvi upravnega sodišča o stvarni nepristojnosti v današnjem sporočilu zapisal, da jo Pirc Musarjeva v javnosti napačno interpretira. »Upravno sodišče se je zgolj razglasilo za nepristojno, nikakor pa ni pritrdilo njenim vsebinskim argumentom, ki jih je navedla v tožbi, saj jih sploh ni obravnavalo,« je pojasnil.

»Tovrstne enostranske interpretacije in zahteva po takojšnjem podpisu pogodbe o zaposlitvi so povsem neprimerne in predstavljajo nedopusten pritisk ter poskus vplivanja na programski svet v trenutku, ko je ta tik pred sklepnim krogom glasovanja o generalnem direktorju,« je opozoril.

Zapisal je, da mora programski svet RTVS delovati tako, da pri njegovih odločitvah ni sence dvoma. »Ponovno glasovanje ni usmerjeno proti posameznim kandidatom, pač pa je nujno potrebno zato, da bo programski svet o direktorju RTVS odločil v zakoniti sestavi, pri čemer imajo vsi kandidati enake možnosti. Kakršnekoli drugačne interpretacije so zlonamerne, neprimerne in jih odločno zavračamo,« je še dodal.

Programski svet je o generalnem direktorju RTVS glasoval 7. aprila in takrat izvolil Pirc Musarjevo. Postopek je bil nato obnovljen, zaradi neizpolnjevanja pogojev za člana programskega sveta pa je DZ razrešil dva svetnika. Programski svet RTVS je 23. maja na izredni seji ponovno glasoval o petih kandidatih za generalnega direktorja, a nobeden od njih ni dobil dovolj glasov. Svet je zato za v. d. generalnega direktorja imenoval zdajšnjega prvega moža nacionalne RTV hiše Marka Fillija.

O generalnem direktorju bo programski svet opravil še en − četrti krog glasovanja. Po Štularjevem pojasnilu bodo ponovno izbirali med Fillijem in Pirc Musarjevo.

Pravnik Rajko Pirnat meni, da glasovanje dveh programskih svetnikov, ki jima je zaradi neizpolnjevanja pogojev prenehal mandat, pri izvolitvi Pirc Musarjeve ni bilo veljavno. »Menim namreč, da je prišlo do naklepne zlorabe zakona in da je v takem položaju treba šteti, da jima mandat veljavno sploh ni nastal. To pa omogoča obnovo postopka,« pravi.

Sodišča se bodo lahko po Pirnatovih besedah postavila tudi na drugačno stališče, a bi s tem, kot pravi, zgolj potrdila očitno in naklepno zlorabo zakona.