Plačilo tudi za pomoč pri obrambi Karla Erjavca

Daleč največ je svoji stranki nakazala Simona Kustec Lipicer (SMC), skromen je bil Jože Tanko (SDS)

Objavljeno
17. avgust 2016 17.02
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana – Tudi za strokovno pomoč poslancem pri obrambi zunanjega ministra Karla Erjavca, ko ga je opozicija marca poskušala odstaviti z interpelacijo, je Franc Jurša sredi julija stranki nakazal 60.000 evrov.

To je zapisano med Desusovimi pojasnili, kakšno strokovno pomoč je stranka poslancem zagotavljala za denar, ki jim ga je vodja poslanske skupine nakazal tik pred začetkom parlamentarnih počitnic.

Za Desus pomemben denar

Za preverjanje pri Desusu smo se odločili, ker je računsko sodišče maja letos opozorilo, da pri preverjanju poslovanja te stranke v volilnem letu 2014 niso mogli ugotoviti, da bi za 51.940 evrov, ki jim jih je takrat nakazal Jurša, stranka res opravila kakšno delo za poslance. Lani je Jurša stranki v vsem letu nakazal 130.461 evrov za pomoč poslancem ali skoraj celotno vsoto, ki jo je sploh bilo mogoče nakazati. Zaradi prestopa Petra Vilfana se je Desusu sredi leta dovoljena vsota nekoliko povečala. Stranki je Jurša lani s tem zagotovil skoraj petino vseh prihodkov.

SMC daleč pred vsemi

Ob pomoči pri obrambi Erjavca je letošnjih 60.000 evrov, kot so pojasnili iz poslanske skupine, šlo še za svetovanje pri projektih pokojninske reforme, usklajevanja pokojnin, varstvenega dodatka in zaznamb v zemljiških knjigah, pri zakonodaji s področja demografskega sklada, problematiki nasilja nad starejšimi, noveli zakona o pokojninskem in invalidskem zakonu ter predlogu resolucije in nacionalnem načrtu zdravstvenega varstva ...

Po deležu med prihodki je bil denar za strokovno pomoč še pomembnejši za SMC, ki je lani na ta način zbrala več kot petino vsega denarja. Večina vseh letošnjih nakazil z državnega zbora na račune strank za pomoč poslancem je bila s 182.141 evri tudi letos iz te stranke. Preostale v seštevku niso dosegle polovice njihove vsote. Lani je Kustec Lipicerjeva svoji stranki nakazala 336.767 evrov, to je bilo malo več kot 77 odstotkov možne vsote. Zaradi prestopov poslancev se je najvišja dovoljena vsota SMC nekoliko spreminjala. Pojasnila, za kakšna svetovanja je bil namenjen denar, v SMC še pripravljajo.

Varčni Jože Tanko

Skupaj z rednimi mesečnimi dotacijami, ki jih zadnja tri leta izplačuje državni zbor (prej jih je vlada), in podobnimi prihodki iz občin velike stranke iz javnih blagajn zberejo veliko večino vsega denarja. In s tem plačujejo tudi stroške volilnih kampanj. Pri nakazilih za pomoč poslancem je med velikimi strankami izrazito varčen Jože Tanko (SDS). Edino nakazilo 20.000 evrov je na sedež SDS nakazal v začetku julija. Poslanski klub SDS je tudi lani v vsem letu za strokovno pomoč stranki nakazal le 66.200 evrov. Čeprav imajo skoraj dvakrat več poslancev kot Desus, so za to stranko krepko zaostali. To pa ne pomeni, da s tem prihranijo davkoplačevalci. Vsoto, ki bi jo lahko nakazal stranki, lahko vodja poslanske skupine porabi za plačilo pomoči, ki jo zagotavljajo drugi.

V strukturi prihodkov SDS je pomoč poslancem lani pomenila manj kot pet odstotkov prihodkov. Vsota, ki jo bo Tanko letos smel nakazati stranki, se bo znižala, ker jih je zapustil Andrej Čuš. Namesto 261.954 evrov si bodo poslej smeli nakazati največ 249.480 evrov na leto. A te vsote ne izkoristijo: lani je Tanko plačal stranki le četrtino.